Naţionalizarea ne-ar readuce în 1917, avertizează un oligarh rus
Oligarhul rus Vladimir Potanin a criticat vineri în mod deschis o posibilă confiscare de către stat a activelor companiilor străine care şi-au anunţat retragerea din Rusia, avertizând că o naţionalizare ar distruge încrederea investitorilor pentru mai multe decenii, informează AFP.
Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia potrivit Forbes, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care joacă hochei.
"Nu ar trebui să închidem uşa ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm", a scris Potanin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Potanin a mai spus că o confiscare a activelor companiilor care au părăsit Rusia ar pune ţara în afara investitorilor timp de mai mult decenii. "Asta ne-ar da înapoi cu 100 de ani, până în 1917, iar consecinţele, o lipsă globală de încredere în Rusia în rândul investitorilor, le-am resimţi timp de mai multe decenii", a adăugat Potanin.
Vladimir Potanin este cel mai mare acţionar de la Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel. De asemenea, MMC Norilsk Nickel produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.
În data de 28 februarie, la doar patru zile după debutul invaziei Ucrainei, un alt oligarh rus, Oleg Deripaska, a făcut şi el un apel pentru sfârşitul "capitalismului de stat" în Rusia, în contextul crizei provocate de sancţiunile occidentale.
Confruntată cu un val de sancţiuni internaţionale, care au provocat o prăbuşire a rublei şi o accelerare a inflaţiei, Rusia a adoptat măsuri pentru a limita, pe cât posibil, fuga valutelor şi capitalurilor străine.
Fără a pronunţa cuvântul "naţionalizare", preşedintele Rusiei Vladimir Putin a vorbit joi de numirea unor administratori "externi" la conducerea firmelor la care acţionarii majoritari sunt companii străine, şi care în ultimele săptămâni au anunţat că vor părăsi Rusia,"pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze".
Numeroase companii străine au anunţat că îşi suspendă activităţile în Rusia, de la Coca-Cola şi H&M, până la McDonald's, Ikea, Shell sau BP. AGERPRES