Naționala de rugby a României, zdrobită în Georgia. Ne anunțăm a fi ciuca bătăilor la Cupa Mondială
„Stejarii“ au pierdut lamentabil meciul-test de la Tbilisi, 6-56 (6-25) cu Georgia. Iar dacă rivala din Rugby Europe Championship ne-a dat atâtea, ne gândim cu groază ce se va întâmpla la Cupa Mondială, unde „tricolorii“ vor întâlni adversari ca Africa de Sud, Scoția și Irlanda.
„Stejarii” au luat-o pe o pantă descendentă. Foto Facebook
Naționala de rugby a României arată rău înainte de Cupa Mondială din Franța (8 septembrie - 28 octombrie). Băieții antrenați de Eugen Apjok au pierdut al doilea meci-test la rând, 6-56 cu Georgia, după un 17-31 cu SUA, săptămâna trecută, meci în care americanii conduceau în minutul 56 cu 31-0.
Cea mai usturătoare înfrângere din istoria meciurilor cu gruzinii
În Georgia, „stejarii“ au încasat opt eseuri și au înregistrat cel mai slab rezultat din istoria întâlnirilor cu gruzinii: până acum, au mai fost înfrângeri usturătoare, dar nu la scor de maidan: 38-9 în 2016, 41-13 în 2020 și 31-7 în 2023.
Seria de meciuri-test ale României se va încheia săptămâna viitoare, tot în deplasare, la San Benedetto del Tronto, pe 19 august. „Tricolorii“ vor întâlni Italia, echipa care în anul 2000 a fost înscrisă în Turneul celor Șase Națiuni, în dauna alor noștri, care au rămas primii sub linie. Aflată în acea vreme la egalitate din punct de vedere valoric cu naționala peninsulară, România a luat-o la vale, în timp ce italienii au investit masiv și au ajuns să se bată de la egal la egal cu marile puteri din rugby.
Același scenariu a urmat în eșalonul 2 al rugby-ului continental. De data aceasta, rivala „stejarilor“ a fost Georgia, cu care România a reușit să țină pasul până recent. În ultimii ani, gruzinii au început să ne bată pe unde ne-au prins, astfel că naționala noastră pierde al doilea duel important cu o națională rivală.
25-24 cu Italia este singura victorie recentă împotriva unei echipe participante la Turneul celor 6 Națiuni (în 2004)
Cauzele decăderii într-un sport în care odinioară făceam legea nu poate fi explicată de oamenii de rugby. Condiții de pregătire sunt - arena Arcul de Triumf a fost construită special pentru națională -, iar interes există din partea federației. Plus că avem 15 jucători care evoluează în campionatul Franței. Trebuie mers mai în profunzime, la nivelul cluburilor, dar și la dorința, și la ambiția rugbiștilor.
„Pe suporteri îi rog să fie mai indulgenți cu noi, suntem o mână de oameni și facem mereu tot ce putem. Am avut şi momente grele... şi vreau să fie alături de noi. Dar văd numai mesaje negative pe care noi, jucătorii, nu le merităm. Noi încercăm să facem totul pe teren. De aceea îi rog în perioada următoare să fie alături de noi pentru că urmează Cupa Mondială“, a în vară căpitanul României, Mihai Macovei.
Pe 9 septembrie, debutăm la Cupa Mondială din Franța
După cele trei partide de pregătire, antrenorul Eugen Apjok va definitiva lotul de 33 de jucători care va face deplasarea în Franța pentru Cupa Mondială, competiția supremă ce se va desfășura între 8 septembrie și 28 octombrie. Însă evoluțiile „tricolorilor“ ne fac să ne luăm cu mâinile de cap și să ne întrebăm dacă mergem la mondiale pentru a ne face de rușine.
Pentru că „stejarii“ vor evolua în Grupa B şi vor disputa trei meciuri cu unele dintre cele mai puternice selecționate de pe Glob: pe 9 septembrie cu Irlanda - liderul lumii la această oră, la Bordeaux, apoi cu campioana mondială Africa de Sud, pe 17 septembrie, tot în orașul vinului. Pe 30 septembrie întâlnim o altă superputere mondială, Scoția (la Lille), pentru ca pe 8 octombrie să fie programat jocul considerat un pic mai ușor, cu Tonga (Lille).
134-0 este cea mai dură înfrângere din istoria naționalei (cu Anglia, în 2001)
Sursa: adevarul.ro