Năsui: Investitorii trebuie trataţi cu respect şi cu multă predictibilitate

Năsui: Investitorii trebuie trataţi cu respect şi cu multă predictibilitate

Investitorii trebuie trataţi cu mult respect şi cu multă predictibilitate şi ne dorim ca interacţiunea cu statul să fie cât mai uşoară, mai ales pe partea fiscală, iar unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor este debirocratizarea, a declarat luni ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la evenimentul de aniversare a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea la BVB.

"Investitorii trebuie trataţi cu respect şi cu multă predictibilitate. Unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor pe care le-am desfăşurat anii trecuţi, legi pe care am avut şansa să putem să le promulgăm prin Parlament, este debirocratizarea. Sunt deja opt legi de debirocratizare şi ne dorim ca relaţia, nu doar pentru IMM-uri, nu doar pentru micii investitori, dar şi pentru bursă şi pentru toată lumea să fie cât mai uşoară în interacţiunea cu statul, mai ales pe partea fiscală, pe partea de raportări, dar nu numai. Trebuie toate lucrurile acestea să fie cât mai uşoare şi iarăşi cred că ar trebui să folosim această enormă putere a bursei pentru a transparentiza şi a eficientiza companiile care mai sunt de stat şi care de multe ori, dacă ar fi să tragi un fir roşu, un fir director, vezi că sunt cam aceleaşi peste tot. Chiar şi acelea care exploatează monopoluri, care sunt profitabile poate pot face mult mai bine dacă ar avea genul acesta de acţionariat activist pe care bursa şi Fondul Proprietatea sunt sigur că îl pot aduce", a spus Năsui.

Acesta le-a transmis participanţilor la eveniment că Executivul rămâne dedicat nu doar debirocratizării ci şi predictibilităţii şi că nu vor avea surprize neplăcute.

"Toate lucrurile pe care le vom face şi pe care le vom întreprinde în Guvern sunt în linia celor pe care le-am prezentat. Toate proiectele vor fi supuse dezbaterii publice, discutate cu toţi stakeholderii şi sunt în linia aceasta a înlesnirii libertăţii economice de care România are mare nevoie ca să se dezvolte şi să prindă din urmă decalajul faţă de Europa de Vest", a afirmat ministrul Economiei.

El a subliniat că mai sunt multe lucruri de făcut că să fim într-adevăr o economie de piaţă, deşi în ultimii 30 de ani s-au făcut mari progrese.

"Cred în continuare că suntem o economie de piaţă puternic îngreunată de foarte mulţi factori, mai ales care vin din zona aceasta a noastră, a politicului, din păcate. Dar lucrurile acestea nu vor mai fi aşa, cel puţin nu cu acest nou Guvern. Acest nou Guvern este îndreptat către modernizarea economiei, este îndreptat către aceste principii călăuzitoare care sunt încrise şi în Constituţie: economie de piaţă, concurenţă, libertate economică şi mai ales fundamentul acesta foarte corect al proprietăţii", a explicat Claudiu Năsui.

În acest sens, el a semnalat că până la urmă asta face bursa: este un loc unde se tranzacţionează proprietatea asupra companiilor, asupra acţiunilor, iar bursa este un punct central al oricărei economii de piaţă şi un simbol care arată cum merge economia unei ţări.

"Nu este singurul simbol, dar e probabil printre cele mai importante ale sale. Nu toate companiile sunt listate la bursă, nici măcar nu au vocaţie să fie toate listate la bursă. Ministerul Economiei se ocupă mai mult tocmai cu acelea care nu sunt listate, mai degrabă cu IMM-uri, antreprenori, oameni care nu sunt antreprenori dar îşi doresc să fie într-o zi. Misiunea noastră este să le facem viaţa cât mai uşoară şi să le punem acel covor roşu pentru ca şi ei să devină o potenţială poveste de succes care într-o buna zi să se listeze la bursa şi care să atragă investitori din toate părţile, şi din România şi din afară şi care să poată crea o nouă poveste de succes în România", a punctat ministrul.

Acesta a atras atenţia că bursa nu este vinovată pentru problemele economiei ci este "un mesager", care spune adevărul despre realitate, despre proiectele întreprinse.

"Bursa nu o să ne spună ce vrem să auzim, nu o să spună în timpul campaniei electorale că toate vor merge roz, nu o să spună că nu ştiu ce proiect de stat merge bine. Bursa o să spună adevărul, o să spună ce cred oamenii care îşi pariază proprii bani despre realitate şi despre proiectele care sunt întreprinse.(..) La bursă, oamenii când fac o greşeală o fac cu banii lor sau cu banii clienţilor lor şi de multe ori cu consecinţe care se răsfrâng direct asupra lor. Aşa că atenţia este dată mult mai mult asupra deciziilor care se fac, se iau în calcul mult mai mulţi factori şi de multe ori iese mai bine acea decizie", a mai spus şeful de la Economie.

În acest context, el a subliniat că, în scurtul timp de când există, Fondul Proprietatea a fost un element extrem de benefic, inclusiv pentru companiile care au rămas majoritare de stat, prin acest acţionariat activist, care nu stă departe de treburile interne ale companiilor, departe de Executiv şi aşteaptă doar să se întâmple lucruri, să primească dividende sau să se răscumpere acţiuni, ci spune ce nu merge bine, ce ar putea fi îmbunătăţit, ce se mai poate face. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...