Năstase, reabilitat definitiv după ce procurorii n-au mai făcut recurs

Năstase, reabilitat definitiv după ce procurorii n-au mai făcut recurs

Fostul premier PSD Adrian Năstase anunță că decizia instanței de fond privind reabilitarea sa judecătorească a rămas definitivă, pentru că procurorii nu au contestat-o. Prin urmare, Năstase - condamnat în două dosare de corupție - ar urma să scape de mai multe interdicţii impuse după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare în august 2014.
  • "Astăzi, am aflat că decizia instanței de fond, privitoare la cererea mea de reabilitare judecătorească, a rămas definitivă, nefiind contestată de procurori", a scris Năstase pe blogul său.
El susține că "se încheie astfel o perioada de 16 ani de suferințe și nedreptăți".
În urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de reabilitare judecătorească formulată de Adrian Năstase. Hotărârea instanței supremă nu era însă definitivă, putând fi contestată de procurori.
  • “Admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian.
  • Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare (...)
  • După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunțat condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanţei.
Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.
Adrian Năstase are două condamnări - una în dosarul "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în dosarul "Zambaccian".
Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dispusă de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
A doua condamnare, de patru ani de închisoare, a fost pronunțată în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian" în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.
Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, dupa contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" și "Trofeul calității". Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în august 2014, când a fost eliberat condiţionat.
După ce a fost eliberat condiţionat, instanţele i-au impus lui Năstase o serie de interdicţii: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…