NASOL pentru penali! Nuland, înlocuită cu unul și mai al dracu!
Presedintele SUA, Donald Trump, intentioneaza sa-l numeasca pe seful singurului grup de analiza american dedicat studierii Europei Centrale si de Est, Wess Mitchell, pe postul de adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri europene si eurasiatice, potrivit Radio Europa Libera, care citeaza un anunt facut de Casa Alba saptamana trecuta. Este vorba despre postul ocupat pana in iarna de Victoria Nuland, scrie HotNews.ro . Wess Mitchell declara in urma cu cativa ani, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca vede in Romania un "battleground state" intre Occident si Rusia, iar democratia de aici va fi testata mai dur ca in alte tari.
In interviul acordat in 2014 HotNews.ro, Wess Mitchell si-a expus pe larg opiniile despre rolul Romaniei in confruntarile dintre tarile occidentale si Rusia lui Vladimir Putin, si despre interesul Rusiei de a destabiliza Romania.
Wess Mitchell, descris de Casa Alba drept un expert in relatii NATO si transatlantice, conduce din 2009 think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA), pe care l-a fondat in 2005. In 2012, el a participat la campania candidatului republican la alegerile prezidentiale de atunci, Mitt Romney, caruia i-a oferit consiliere pe probleme de securitate nationala.
Daca va obtine aprobarea Senatului, el va ocupa o functie ramasa libera din 20 ianuarie, cand Victoria Nuland, numita de fostul presedinte Obama, a parasit postul in contextul preluarii presedintiei americane de catre Donald Trump. Nuland a fost o persoana-cheie in contactele americane cu tarile central si est-europene si cu cele din fostul spatiu sovietic, mai ales in Ucraina, dupa declansarea conflictului din aceasta tara. Dar responsabilitatile functiei au fost impartite de noua Administratie, secretarul de Stat Rex Tillerson anuntand pe 7 iulie ca SUA vor avea un emisar special pentru Ucraina in persoana lui Kurt Volker, care pe parcursul ultimelor doua administratii americane a fost ambasador la NATO.
Cele mai importante declaratii facute de Wess Mitchell la HotNews.ro în 2014:
Cred ca alegerile vor fi foarte importante pentru democratia romaneasca. Exista o mare posibilitate ca un singur partid sa iasa din aceasta campanie cu o putere coplesitoare - parlament, presedintie, guvern. Si se va vedea dupa alegeri ce va face acel partid cu acumularea de putere si influenta.
Cred ca Viktor Orban si Victor Ponta sunt foarte diferiti - vrau sa punctez acest lucru de la inceput. E important sa intelegem care sunt diferentele dintre Ungaria si Romania: Victor Ponta nu a folosit puterile statului pentru a ataca libertatea presei sau religia, nu a proclamat moartea democratiei liberale in Romania. Totusi, cred ca aceste alegeri vor testa angajamentul fata de democratie al actualului guvern si, probabil, al viitorului presedinte.
Daca partidul sau va castiga aceste alegeri, Victor Ponta va avea ample oportunitati sa demonstreze acest angajament pentru guvernanta si valorile transatlantice, ca tine la aceste valori.
Dupa alegeri, lucrurile care cred ca trebuie urmarite, monitorizate foarte atent sunt legislatia anticoruptie, in special legea gratierii si amnistierii, iar apoi functionarea institutiilor de integritate, ANI si DNA.
Cred ca democratia trece prin incercari in acest moment, iar Romania este un "battleground state" intr-un capitol al istoriei care se desfasoara in prezent si va simti aceasta testare a democratiei in mod mai acut decat alte tari.
Am mare incredere ca institutiile voastre democratice - institutiile anticoruptie pe care le-ati infiintat in Romania. Cred ca trebuie protejate si ingrijite. Dar e important sa remarcam lucrurile bune care s-au facut. Voi fi direct: urmarirea penala a fratelui presedintelui Basescu este un indiciu ca aveti un sistem judiciar functional. Deci cred ca sunt puncte luminoase si ca democratia romaneasca merita sa fie laudata pentru progresele reale si dificile pe care le-a facut. Si ar trebuit sa aparati aceste progrese.
Cred ca Romania traieste intr-un cartier dur. Pentru a se dezvolta economic si politic, sunt necesare cateva conditii interne si cateva conditii externe anume. Aveti nevoie ca Marea Neagra sa fie un spatiu economic deschis. Aveti nevoie ca atat cat se poate influenta rusa sa nu treaca la vest de Nistru. Aveti nevoie de o manifestare puternica a prezentei occidentale, din perspectiva securitatii. Aveti nevoie de ingradirea iredentismului.
Cred ca duhul iredentismului etnic a fost lasat sa scape din sticla lui pentru prima data dupa doua generatii. Romania va fi mereu perdanta clara in fata unui iredentism scapat de sub control. (...) Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce nationalismul populist si iredentist din regiune ar cauta sa imite. As include acest lucru printre cele mai importante amenintari la adresa securitatii nationale pentru Romania, daca vorbim despre probleme externe. As mai include aici si remilitarizarea Marii Negre.
Occidentul va avea cel mai mult nevoie, in anii urmatori, de ceva la care romanii n-au avut prea mult timp sa se gandeasca in ultimii ani, pentru ca a fost un mediu atat de linistit. Iar acel ceva este: strategie si capacitate de a conduce.