NASA va continua încercările sale de a relua contactul cu roverul marţian Opportunity

NASA va continua încercările sale de a relua contactul cu roverul marţian Opportunity

NASA s-a răzgândit şi a anunţat că va continua să încerce să reia contactul cu roverul Opportunity, aflat într-o pană de funcţionare după ce o uriaşă furtună de praf a acoperit planeta Marte în luna iunie, informează AFP.

Pe 30 august, agenţia spaţială americană a precizat că îşi acordă 45 de zile suplimentare de ascultare activă, prin intermediul unor mesaje transmise frecvent de reţeaua sa de comunicaţii spaţiale, înainte de a trece la modul de ascultare pasivă, ce ar fi însemnat, de facto, potrivit admiratorilor lui Opportunity, abandonarea tentativelor de reluare a contactului cu acest rover american.

Însă inginerii şi cercetătorii de la NASA şi-au păstrat speranţa că un strat destul de subţire de praf acoperă după disiparea acelei furtuni marţiene panourile solare ale roverului şi că acea peliculă fină ar putea fi măturată de vânturile care se produc de obicei între lunile noiembrie şi ianuarie pe "Planeta Roşie".

"După analiza etapei de ascultare, NASA va continua strategia sa actuală pentru a încerca să reia contactul cu Opportunity până într-un viitor apropiat", au anunţat luni seară experţii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, unde se află centrul de operaţiuni dedicate acestui rover, într-un mesaj publicat pe site-ul său oficial.

"Vânturile ar putea să se intensifice în lunile următoare în locul în care se află Opportunity pe Marte, fapt ce ar putea să măture praful de pe panourile solare. Agenţia va reevalua situaţia în ianuarie 2019", au adăugat specialiştii de la JPL.

Până la data de 10 iunie 2018, Opportunity era unul dintre cele două rovere active pe Marte, alături de Curiosity, care a ajuns pe această planetă în 2012. Bateriile lui Opportunity sunt alimentate cu energia furnizată de razele Soarelui, în timp ce Curiosity este înzestrat cu un mic generator nuclear, care i-a permis să îşi continue operaţiunile fără probleme.

Atunci când furtuna de praf a izbucnit pe Marte, noaptea a învăluit această planetă timp de mai multe luni şi este posibil ca Opportunity să îşi fi consumat energia rămasă în bateriile sale.

NASA cunoaşte cu exactitate locul în care se află roverul, rămas în pană în Valea Perseverance. Unul dintre cei trei sateliţi americani aflaţi pe orbită în jurul lui Marte l-a reperat într-o fotografie realizată pe 20 septembrie.

Roverul Opportunity, supranumit "Oppy", căruia numeroşi admiratori şi pasionaţi de explorarea spaţiului îi transmit urări de "însănătoşire" pe Twitter şi pe alte reţele de socializare, a ajuns pe suprafaţa planetei Marte în 2004 şi şi-a depăşit cu mult durata sa programată de funcţionare, estimată iniţial la 90 de zile. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...