NASA renunță la doi astronauți în călătoria SpaceX pentru a putea returna echipajul blocat pe orbită

NASA renunță la doi astronauți în călătoria SpaceX pentru a putea returna echipajul blocat pe orbită

Doi astronauți de la Stația Spațială Internațională vor urca la bordul rachetei SpaceX în septembrie, în locul Boeing Starliner.

Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore  FOTO NASA

Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore FOTO NASA

NASA a renunțat vineri la doi astronauți din următorul echipaj pentru a face loc în călătoria de întoarcere celor doi astronauți blocați pe Stația Spațială Internațională.

Nick Hague de la NASAa și cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov vor pleca în septembrie la bordul unei rachete SpaceX spre laboratorul orbital. Cei doi se vor întoarce împreună cu Suni Williams și Butch Wilmore în februarie. NASA a decis că este prea riscant ca Williams și Wilmore să se întoarcă acasă în capsula lor Boeing Starliner, afectată de probleme la propulsoare și scurgeri de heliu, scrie theguardian.com.

Au fost eliminate din zborul SpaceX astronauții Nasa Zena Cardman și Stephanie Wilson. NASA a preciza că aceștia ar putea zbura în misiuni viitoare.

Agenția spațială a declarat că a luat în considerare experiența de zbor în spațiu și alți factori în luarea deciziei.

După retragerea navetelor, SUA s-au bazat pe Rusia pentru a transporta echipaje la stația spațială până când SpaceX a început să transporte astronauți în 2020. Cele două țări au continuat să facă schimb de locuri. Luna viitoare, Don Pettit de la NASA se va lansa spre stația spațială, în timp ce Tracy Dyson de la NASA se va întoarce pe Pământ cu capsule rusești.

NASA a apelat la întreprinderile private în urmă cu un deceniu, dorind ca două companii americane concurente să transporte astronauți în era post-shuttle.

Williams și Wilmore au fost primul echipaj Boeing, ajungând la stația spațială în iunie pentru o ședere care trebuia să dureze o săptămână. Capsula lor se va întoarce goală încă de vinerea viitoare, urmând să aterizeze în deșertul New Mexico.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Următoarea lovitură de stat a lui Putin

2 A murit la 23 de ani, pentru o poză

3 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”

4 Consulul Ungariei la București, Vágó Ferenc, a murit pe A1 după ce un camion cu lemne a rupt parapetul și a intrat pe contrasens

5 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk