NASA oferă un salariu cu șase cifre unui angajat cu misiunea de a apăra Terra de contaminare extraterestră

NASA oferă un salariu cu șase cifre unui angajat cu misiunea de a apăra Terra de contaminare extraterestră

Agenția spațială americană (NASA) angajează un "ofițer pentru protecție planetară" care să apere Pământul de contaminare extraterestră și care va avea un salariu de 187.000 de dolari pe an, relatează miercuri cotidianul britanic The Independent în ediția sa online. Jobul presupune "călătorii frecvente" și este numai la îndemâna cetățenilor americani, singurii care pot aplica pentru el.

Sursa foto: NASA

Jobul full-time de "ofițer pentru protecție planetară" presupune și asigurarea faptului că oamenii plecați în spațiu nu vor contamina planete și sateliții lor naturali, dar și că materia extraterestră nu va infecta Pământul. Salariul este unul cu șase cifre — 187.000 de dolari pe an — la care se adaugă și alte beneficii.

"Protecția planetară are legătură cu evitarea contaminării biologice și cu componente organice în explorarea spațială cu echipaj uman sau robotică", se menționează în anunțul de angajare.

"NASA are politici pentru protecție planetară, aplicabile tuturor misiunilor de zbor în spațiu care ar putea, intenționat sau nu, să transporte organisme terestre și componente organice pe planete sau alte corpuri ale sistemului solar, precum și oricărei misiuni cu nave spațiale care se poate întoarce pe Terra și în biosfera sa cu mostre din obiectivele extraterestre de explorare", se mai specifică în textul citat.

Funcția pentru o perioadă de trei ani — cu șansa de a fi prelungită până la cinci — a fost creată după ce SUA a semnat în 1967 Tratatul privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic, angajându-se "să efectueze studii și explorări în spațiul cosmic, precum și să evite contaminarea dăunătoare și schimbările defavorabile în mediul de pe Pământ care pot rezulta din introducerea materiei extraterestre".

În lume mai există o singură slujbă full-time similară, la Agenția spațială europeană (ESA), susține Catharine Conley, singurul ofițer pentru protecție planetară al NASA din 2014. Ea se va muta la Biroul pentru siguranță și asigurarea misiunilor din cadrul NASA.

Ea a explicat că, potrivit tratatului internațional din 1967, orice misiune spațială trebuie să aibă mai puțin de o șansă la 10.000 de a contamina o lume extraterestră, asigurându-se inclusiv că un robot sau o sondă care survolează sau fotografiază o planetă nu are efecte dăunătoare.

"Este un nivel moderat. Nu este extrem de grijuliu, dar nici extrem de lax", spune Catharine Conley.

De asemenea, noul angajat al NASA va depune eforturi pentru a apăra Pământul de o potențială contaminare din partea unor planete precum Marte, despre care oamenii de știință spun că a fost în trecut acoperită de ape și că avea o atmosferă care susținea viața.

Noul angajat va fi probabil implicat în viitoarea expediție a NASA pe Europa, una dintre lunile lui Jupiter. Misiunea Europa Clipper, estimată la 2,7 miliarde de dolari și aprobată deja de Congres, intenționează să cartografieze suprafața lunii și să analizeze dacă aceasta este locuibilă. Sonda s-ar putea prăbuși totuși, o circumstanță pentru care ofițerul de protecție planetară trebuie să se pregătească.

Candidații vor trebui să călătorească mult și, ca în orice alt job, vor avea de răspuns la e-mail-uri, propuneri și alte informări.

Candidații trebuie să aibă cel puțin un an de experiență ca angajat guvernamental civil de nivel înalt și o diplomă în fizică, inginerie sau matematică. De asemenea, trebuie să aibă "cunoștințe avansate" de protecție planetară.

Funcția impune și "aptitudini demonstrabile în diplomație care au dus la soluții câștigătoare pentru toate părțile în timpul unor discuții multilaterale extrem de dificile". Cel care va fi angajat pe acest post va primi și acces de securitate cu clasificarea "secret".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?