NASA a selectat cinci modele futuriste pentru viitoarele case de pe Marte
Agenţia spaţială americană (NASA) a selectat cinci modele de case ce vor fi realizate cu ajutorul unor imprimante 3D, adaptate la condiţiile climatice de pe "Planeta Roşie", informează Le Figaro.
Aceste rezidenţe marţiene vor fi construite de roboţi, iar cele cinci proiecte vor fi analizate şi jurizate de specialiştii de la NASA. Echipa constructorului desemnat câştigător va încasa un cec în valoare de 2,1 milioane de dolari.
NASA a lansat în 2015 un concurs de amploare, prin care participanţii erau invitaţi să îşi imagineze o casă marţiană. De atunci, cercetătorii de la agenţia spaţială americană au confirmat prezenţa apei în stare lichidă pe "Planeta Roşie", relansând speculaţiile despre o viitoare călătorie a omului pe Marte.
Dar, înainte de a păşi pe nisipul marţian, oamenii de ştiinţă trebuie să găsească - şi să inventeze - un habitat optimal pentru astronauţi. Prima parte a concursului demarat de NASA era consacrată designului. A doua etapă, programată în 2017, viza materialele necesare pentru o astfel de construcţie. Penultima parte a concursului, aflată în plină desfăşurare, a inclus anunţarea primilor câştigători de către NASA.
Cei cinci câştigători au fost aleşi din 18 echipe. Toate echipele şi-au prezentat proiectele prin intermediul unor simulări informatice, modelate după condiţiile climatice de pe Marte. Materialele au fost astfel testate, virtual, la temperaturile existente pe "Planeta Roşie" - care oscilează, în medie, în jurul valorii de -65 de grade Celsius - şi la vânturile violente de la suprafaţa planetei.
"Ei nu fac doar să conceapă structuri, ci concep şi locuinţele ce vor permite exploratorilor noştri spaţiali să trăiască şi să muncească pe alte planete", a declarat Monsi Roman, managerul programului Centennial Challenge demarat de NASA. Cercetătorii americani, bazaţi la Washington, au insistat asupra importanţei pe care locuinţa o are pentru reuşita şi, înainte de toate, supravieţuirea astronauţilor în viitoarele lor misiuni.
Premiul I din această etapă a concursului a revenit echipei Zopherus, ai cărei membri sunt originari din oraşul Rogers din statul american Arkansas. Ei au conceput un vehicul complet automatizat, care construieşte mici capsule cu ajutorul materialelor colectate la faţa locului. Acel "beton marţian" este compus din gheaţă, pietre şi sol. AGERPRES