NASA a restabilit complet contactul cu sonda sa pierdută Voyager 2

NASA a restabilit complet contactul cu sonda sa pierdută Voyager 2

NASA a restabilit contactul complet cu sonda sa pierdută Voyager 2, cu câteva luni mai devreme decât se aștepta, a anunțat agenția spațială, potrivit BBC News .

Contactul cu Voyager 2 a fost restabilit.  FOTO NASA Jet Propulsion Laboratory

Contactul cu Voyager 2 a fost restabilit. FOTO NASA Jet Propulsion Laboratory

O comandă greșită în dată în luna iulie sondei trimise să exploreze spațiul în 1977 i-a schimbat poziția și a avut ca efect întreruperea contactului.

Practic, sonda Voyager 2, care se află la miliarde de kilometri de Pământ, nu a mai putut primi comenzi sau trimite date către Deep Space Network al Nasa - o rețea de antene radio gigantice.

Cum sonda este programată să își reseteze poziția de mai multe ori în fiecare an pentru a-și menține antena îndreptată spre Pământ, iar următoarea resetare era programată pentru 15 octombrie, NASA își pusese speranțele în această dată pentru restabilirea legăturii, în cazul în care toate celelalte încercări ar fi eșuat.

Din fericire una dintre încercări a reușit datorită unui „strigăt interstelar”, o comandă puternică și complexă, grație căreia antena Voyager 2 este acum din nou îndreptată spre Pământ.

„Bine ai revenit, Voyager 2. NASA a restabilit comunicațiile complete cu Voyager 2. Am strigat 12,3 miliarde mile (19,9 miliarde km) în spațiul interstelar, instruindu-l să-și întoarcă antena înapoi pe Pământ – iar după 37 de ore, am aflat că comanda a funcționat! Datorită unor gândiri rapide și a unei colaborări, nava spațială funcționează normal și rămâne pe traiectoria așteptată”, a scris, pe Facebook, NASA Jet Propulsion Laboratory.

Luni, NASA anunțase că antena sa uriașă din capitala Australiei, Canberra, încearcă să detecteze orice semnal rătăcit de la Voyager 2. Așa a fost auzit primul semnal slab de sondă, iar antena a bombardat Voyager 2 cu comanda corectă, în speranța că va stabili un contact, potrivit explicațiilor Jet Propulsion Laboratory al Nasa, care gestionează misiunile Voyager.

Agenția spațială a confirmat pe 4 august că au fost primite date de la sonda spațială și că aceasta funcționează normal.

NASA se așteaptă ca nava spațială încărcată cu instrumente științifice să rămână pe traiectoria planificată prin univers.

Lansată acum 46 de ani

Sonda Voyager 2 a fost lansată în 1977 pentru a explora planetele exterioare ale Sistemului Solar şi a fost concepută pentru a funcţiona doar pentru o perioadă de 12 ani.

Pe 21 iulie 2023, din cauza unor comenzi planificate a fost modificată din greşeală orientarea antenei, făcând-o să devieze cu două grade în raport cu direcţia Pământului. Din această cauză, Vogager 2 n-a mai putut să primească, până la restabilirea legăturii, comenzi și nici să trimită date pe Terra.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…