NASA a publicat un videoclip cu planeta pitică Ceres, bazat pe imaginile transmise de sonda Dawn

NASA a publicat un videoclip cu planeta pitică Ceres, bazat pe imaginile transmise de sonda Dawn

Un nou videoclip realizat de NASA oferă o perspectivă unică asupra planetei pitice Ceres, realizat cu ajutorul unei simulări computerizate și a imaginilor transmise de sonda Dawn, conform NASA.

Clipul se bazează pe 80 de imagini obținute de sonda Dawn de pe orbite aflate la 13.600 de kilometri și respectiv 5.100 de kilometri distanță de Ceres și dezvăluie un planetoid cu suprafața plină de cratere de impact.

"Am folosit un model de teren tridimensional pe care l-am produs pornind de la imaginile obținute până acum", a precizat Ralf Jaumann, de la German Aerospace Center (DLR) din Berlin, membru al echipei misiunii sondei Dawn. "Aceste imagini vor deveni din ce în ce mai detaliate pe măsură ce sonda Dawn se apropie mai mult, cu fiecare orbită, de suprafața lui Ceres", a adăugat el.

Sonda Dawn a început cea de-a doua etapă de cartografiere la 3 iunie și-și va petrece restul lunii iunie observând acest planetoid de la distanța de 4.400 de kilometri. Sonda încheie o orbită completă a acestei planete pitice în aproximativ 3 zile.

Ceres a fost primul obiect descoperit din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter și până a primit statutul de planetă pitică (2006) a fost considerat cel mai mare asteroid cunoscut din sistemul solar.

NASA a trimis spre Ceres sonda Dawn, în cadrul unei misiuni cu un buget de 473 de milioane de dolari, în scopul de a verifica ipotezele privind originea acestui corp cosmic. Una dintre aceste ipoteze susține că această planetă pitică ar fi de fapt un embrion planetar bogat în apă, o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Ceres se află la 414 milioane de kilometri față de Soare și are nevoie de 4,61 de ani tereștri pentru a-și încheia mișcarea de revoluție. Cu un diametru de aproximativ 950 de kilometri, acest planetoid este cel mai mare obiect din centura de asteroizi — suficient de masiv pentru ca sub influența gravitației să capete forma sferică.

Ceres a fost descoperită în 1801 de preotul, matematicianul și astronomul sicilian Giuseppe Piazzi. Numele "Ceres" a fost împrumutat de la zeița romană a recoltelor despre care se spunea că s-ar fi născut în Sicilia și care avea cel mai vechi templu în această insulă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…