NASA a găsit o sondă lunară lansată de India și pierdută în urmă cu 8 ani
Agenția spațială americană NASA a anunțat că a localizat cu succes prima sondă lunară lansată de India, Chandrayaan-1, cu care s-a pierdut contactul în urmă cu opt ani, informează vineri Xinhua.
Sursa foto: hindustantimes.com
NASA a dat de urma misiunii spațiale prin intermediului unei noi tehnologii bazate pe radarul interplanetar de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California. Potrivit specialiștilor, sonda se deplasează încă la circa 200 de kilometri deasupra suprafeței selenare.
Noua tehnologie a contribuit și la descoperirea unei sonde spațiale active ce orbitează în jurul Lunii, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), aparținând NASA. Aceasta a fost lansată la 18 iunie 2009, iar Chandrayaan-1 a fost lansată la 22 octombrie 2008.
"Găsirea LRO a fost relativ ușoară, deoarece lucram cu navigatorii misiunii și aveam date precise legate de locația ei", a explicat Marina Brozovic, om de știință la NASA's Jet Propulsion Laboratory și cercetător principal în cadrul proiectului-test. "Găsirea sondei indiene Chandrayaan-1 a necesitat însă mai multă muncă detectivistică pentru că ultimul contact cu nava a fost realizat în august 2009", a completat ea.
O provocare suplimentară pentru specialiști a fost faptul că Chandrayaan-1 are dimensiuni foarte mici, de circa o jumătate de mașină, și se află la aproximativ 380.000 de kilometri depărtare.
Pentru a găsi sonda, echipa de cercetători a utilizat antena de 70 de metri a NASA de la Goldstone Deep Space Communications Complex din California, trimițând un jet puternic de microunde direcționat către Lună, precizează sursa citată.
Ecourile care au venit de la Lună au fost recepționate de telescopul de 100 de metri Green Bank Telescope din West Virginia.
Potrivit NASA, aceste antene radar imense au demonstrat că pot detecta și pot da de urma unor sonde mici aflate în apropierea Lunii. "Radarele de la sol ar putea juca un rol în misiunile robotizate și umane viitoare către Lună, atât ca instrument de evaluare a riscului de coliziune cât și ca mecanism de siguranță pentru navele spațiale care se confruntă cu probleme de navigație sau de comunicare", a adăugat agenția, conform sursei citate.
AGERPRES