NASA a descoperit o nouă planetă. Telescopul James Webb, aproape de găsirea vieții extraterestre VIDEO

NASA a descoperit o nouă planetă. Telescopul James Webb, aproape de găsirea vieții extraterestre VIDEO

Planeta nemaivăzută a fost descoperită de cercetătorii de la NASA, care coordonează misiunea telescopului James Webb.

Noua planetă găsită de cercetătorii NASA

Noua planetă găsită de cercetătorii NASA

Telescopul spațial James Webb (JWST) al NASA a detectat molecule și atomi în atmosfera unei exoplanete aflate la 700 de ani-lumină de Pământ.

Astronomii au declarat că aceste detalii i-ar putea ajuta să cerceteze atmosfere care ar putea conține semne de viață și să afle cum s-a format exoplaneta, potrivit dailymail.co.uk.

Telescopul spațial James Webb al ASA (JWST) ar putea fi un jucător important în căutarea vieții extraterestre, după ce a reușit să dezvăluie cu succes compoziția atmosferei unei exoplanete în detalii inedite.

Astronomii au folosit WASP-39b, un fel de Saturn fierbinte aflat la 700 de ani-lumină de Pământ, pentru a testa capacitățile telescopului, iar telescopul și-a folosit capacitățile în infraroșu pentru a capta culori amprente chimice care nu pot fi detectate în lumina vizibilă.

Natalie Batalha, astronom de la Universitatea California, Santa Cruz, care a contribuit și a ajutat la coordonarea noii cercetări, a declarat: "Am observat exoplaneta cu mai multe instrumente care, împreună, oferă o gamă largă de spectru infraroșu și o panoplie de amprente chimice inaccesibile”.

WASP-39b orbitează în jurul unei stele gazdă care este de opt ori mai aproape decât Mercur de Soarele nostru, ceea ce, în opinia astronomilor, ar trebui să aducă o înțelegere mai profundă a modului în care aceste procese afectează diversitatea planetelor observate în galaxie.

Prin observarea universului în lumină infraroșie, Webb poate detecta amprente chimice care nu pot fi detectate în lumină vizibilă.

Telescopul a detectat, de asemenea, o serie de elemente, inclusiv sodiu (Na), potasiu (K) și vapori de apă (H20) în atmosfera exoplanetei.

Acestea confirmă ceea ce a fost captat anterior de observațiile telescoapelor spațiale și terestre, dar JWST a găsit amprente suplimentare de apă la aceste lungimi de undă mai mari, care nu au fost observate până acum.

De asemenea, în noile date a fost găsit dioxid de carbon, care a fost detectat la rezoluții mai mari, oferind o cantitate de două ori mai mare decât cea observată anterior.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...