NASA a ales SpaceX pentru lansarea unei sonde pentru studierea frontierei Sistemului Solar
NASA a optat pentru racheta Falcon 9, aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, pentru lansarea unei noi misiuni menite să studieze marginile heliosferei, bula protectoare pe care Soarele o menţine în jurul Sistemului Solar, transmite miercuri Space.com.
SpaceX se va ocupa de lansarea sondei International Mapping and Acceleration Probe, pe scurt IMAP, pentru NASA, în octombrie 2024, în cadrul unui contract în valoare de 109,4 milioane de dolari. Misiunea va fi lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul bazei aerospaţiale Cape Canaveral din Florida. Racheta Falcon 9 va transporta în spaţiu şi alte patru mici dispozitive spaţiale, printre care sonda Lunar Trailblazer, conform unui comunicat al NASA.
"IMAP îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine frontiera heliosferei, o barieră magnetică ce înconjoară Sistemul Solar," conform NASA. "Această regiune este locul unde fluxul constant de particule solare denumit vânt solar se ciocneşte cu fluxurile de particule emise de alte stele. Această coliziune limitează nivelul de radiaţii cosmice ce pătrund în Sistemul Solar".
IMAP va fi poziţionat într-un punct gravitaţional stabil între Pământ şi Soare denumit punct Lagrange 1, de unde va monitoriza fluxul de particule interstelare care penetrează heliosfera şi va studia modul în care aceste particule sunt accelerate prin spaţiu, conform descrierii misiunii făcute de NASA. Această misiune cu un buget de 492 de milioane de dolari a fost selectată în 2018 în cadrul programului Solar Terrestrial Probes, aparţinând NASA.
Sonda Lunar Trailblazer ce va fi lansată alături de sonda IMAP este un vehicul spaţial de dimensiuni mici conceput pentru a studia apa de pe Lună. O sondă pentru monitorizarea vremii spaţiale, denumită Space Weather Follow-On Lagrange 1, va face parte, de asemenea, din încărcătura acestei lansări ce va fi realizată de SpaceX.
Celelalte două dispozitive ce vor fi lansate în spaţiu odată cu sonda IMAP sunt misiuni de heliofizică pentru NASA, însă agenţia spaţială americană nu a oferit alte detalii despre acestea.AGERPRES