NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Întunericul coboară peste Saturn
Aspectul neobișnuit al planetei Saturn din această fotografie este rezultatul folosirii unui filtru infraroșu în scopul determinării locației eventualilor nori din atmosfera giganticei planete gazoase, cea de-a doua ca dimensiune din sistemul nostru solar, după Jupiter.
Această fotografie a fost realizată de camera cu unghi larg a sondei Cassini, fiind folosit un filtru foarte sensibil la lungimile de undă în infraroșu ce sunt absorbite de metan.
Metanul nu este un compus major din atmosfera lui Saturn, însă este prezent în suficientă cantitate pentru a influența modul în care lumina Soarelui este reflectată de diferiți nori. În zonele mai întunecate se află nori la altitudini mai joase în atmosfera saturniană, unde există mai mult metan. Zonele luminoase reprezintă norii aflați la altitudini mai mari.
Oamenii de știință sunt de părere că acești nori de altitudine redusă se află în zone în care curenții atmosferici de pe Saturn coboară, în timp ce norii de altitudini mai mari se află în regiuni în care curenții atmosferici saturnieni urcă. Astfel de imagini pot contribui la alcătuirea unei hărți a dinamicii atmosferice și a circulației curenților verticali pe Saturn.
Această fotografie a fost realizată de sonda Cassini de la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Saturn. Scala fotografiei este de 89 de kilometri/pixel.
Misiunea sondei Cassini este un proiect comun al NASA, ESA (Agenția Spațială Europeană) și al Agenției Spațiale Italiene. AGERPRES