NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Peisajul de iarnă cosmică al regiunii NGC 6357, aflată la 5.500 de ani lumină de Pământ
Deși în spațiu nu există anotimpuri, această panoramă cosmică te face să te gândești la un peisaj de iarnă înghețat. Este vorba, de fapt, despre o regiune numită NGC 6357 în care radiația de la stele tinere, foarte fierbinți, scoate în evidență gazul mai rece din norul care le înconjoară.
Sursa foto: nasa.gov
Această imagine compozită conține date obținute cu raze X de Observatorul Chandra X-ray Observatory al NASA și telescopul ROSAT (violet), date obținute cu raze infraroșii de telescopul spațial Spitzer al NASA (portocaliu) și date optice ce provin din programul SuperCosmos Sky Survey (albastru) al Telescopului cu infraroșii al Marii Britanii.
Localizat în galaxia noastră la circa 5.500 de ani lumină de Pământ, NGC 6357 este de fapt "roi de roiuri", care conține cel puțin trei roiuri cu stele tinere, dintre care unele masive, foarte fierbinți și strălucitoare. Razele X emise de Observatorul Chandra și de la ROSAT dezvăluie sute de puncte sursă, care sunt stelele tinere din regiunea NGC 6357. De asemenea, există bule sau cavități care au fost create de radiație și materia degajată de stelele masive și de supernove.
Astronomii numesc NGC 6357 și alte zone de tipul ei regiuni "HII". O regiune de acest tip este creată când radiația de la stele tinere neutralizează electronii din atomii de hidrogen neutri din gazul din jur pentru a forma nori de hidrogen ionizat, care este desemnat științific cu denumirea "HII".
Cercetătorii folosesc Observatorul Chandra pentru a studia NGC 6357 și alte regiuni similare pentru că stelele tinere strălucesc în raze X. De asemenea, razele X pot penetra vălul de gaz și de praf care înconjoară aceste stele tinere, permițându-le astronomilor să obțină detalii pe care altfel nu le-ar depista.
AGERPRES