NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII NASA dezvoltă un nou sistem de propulsie solar-electrică de înaltă putere
Un prototip al motorului solar-electric Hall de 13 kilowați este în curs de testare la Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Cleveland, un prototip de care sunt legate speranțele pentru o nouă generație de sisteme de propulsie mai puternice și mai eficiente decât cele actuale, conform NASA.
La 19 aprilie 2016 NASA a semnat un contract cu compania Aerojet Rocketdyne Inc. pentru proiectarea și construcția unui sistem modern de propulsie electrică în scopul folosirii sale în viitoarele misiuni dincolo de orbita terestră, inclusiv mult-așteptata misiune cu echipaj uman spre Marte dar și misiuni de redirecționare a asteroizilor (Asteroid Redirect Mission — ARM) fie pentru a proteja planeta de eventuale ciocniri, fie pentru exploatarea economică a acestora.
NASA studiază variante tehnologice de propulsie electrică pentru zboruri spațiale de mai bine de cinci decenii. Primul motor cu propulsie ionică a fost dezvoltat la Centrul de Cercetare Glenn în anii '50. Primul test operațional al unui sistem electric de propulsie în spațiu a avut loc la 20 iulie 1964, prin lansarea Space Electric Rocket Test 1. De atunci și până în prezent NASA a folosit astfel de sisteme de propulsie solar-electrice pentru misiuni robotice de lungă durată în sistemul solar.
Un sistem de propulsie electrică modern are potențialul de a crește eficiența consumului de combustibil pentru misiuni spațiale de 10 ori, față de tehnologia de propulsie chimică folosită în prezent. De asemenea, un astfel de sistem modern ar avea o putere dublă față de tehnologia de propulsie electrică folosită în prezent.
Următoarea etapă pentru NASA va fi testarea acestui nou sistem de propulsie electrică în spațiu. AGERPRES