NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Galaxie "megamaser" fotografiată de Hubble
Diferite corpuri cosmice emit radiații care cuprind întregul spectru electromagnetic, de la radiațiile gamma de înaltă energie, provenite de la cele mai "energetice" evenimente din Univers, până la radiații de energie mai mică, microunde și unde radio. Microundele, același tip de radiații pe care-l folosim în bucătărie pentru a ne încălzi rapid cina, sunt produse de o multitudine de surse cosmice, printre care și unele foarte puternice denumite "masere" (microwave lasers), iar cele mai puternice astfel de surse cunoscute au fost botezate "megamasere" și sunt localizate în centrul anumitor aglomerări galactice, fiind asociate unor găuri negre supermasive și foarte active, conform NASA.
Sursa foto: ESA/Hubble & NASA / nasa.gov
Cele două galaxii din această fotografie realizată de Telescopul Spațial Hubble sunt denumite MCG+01-38-004 (cea de deasupra, cu nuanțe roșiatice) și respectiv MCG+01-38-005 (cea de dedesubt, în nuanțe de albastru).
MCG+01-38-005 (cunoscută și drept NGC 5765B) este un tip special de "megamaser". Nucleul activ al acestei galaxii produce o cantitate uriașă de energie, care stimulează norii galactici înconjurători formați în mare măsură din vapori de apă. Atomii de hidrogen și oxigen din care este compusă apa absorb o parte din această energie pe care apoi o re-emit la niște lungimi de undă specifice, dintre care una din zona microundelor, invizibilă pentru telescopul Hubble, dar care poate fi detectată de alte telescoape. Astfel, galaxia albastră MCG+01-38-005 a devenit cunoscută ca un "megamaser" de apă.
Astronomii analizează astfel de obiecte cosmice pentru a înțelege mai bine proprietățile fundamentale ale Universului. Emisiile de microunde provenite de la galaxia MCG+01-38-005 au fost folosite pentru a calcula o valoare cât mai exactă a constantei Hubble, care măsoară viteza de expansiune a Universului. Această constantă universală, precum și telescopul orbital care a realizat fotografiile au primit numele astronomului Edwin Hubble, ale cărui observații au dus la descoperirea expansiunii Universului.
AGERPRES