NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Culorile norilor lui Jupiter într-o imagine de detaliu obținută de sonda Juno

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Culorile norilor lui Jupiter într-o imagine de detaliu obținută de sonda Juno

Această fotografie a norilor din straturile superioare ale atmosferei joviene a fost obținută la 19 mai 2017 de camera JunoCam, din arsenalul de instrumente al sondei Juno, aparținând NASA, pe când sonda se îndepărta de gigantica planetă gazoasă Jupiter după cel de-al șaptelea survol de la mică distanță al acesteia, conform Agenției spațiale americane.

Sursa foto: www.nasa.gov

Fotografia a fost realizată de la distanța de aproximativ 46.900 kilometri de planetă. Sonda Juno se afla la 65,9 grade latitudine sudică, cu o vedere panoramică asupra polului sud al planetei.

Imaginea obținută a fost procesată de NASA pentru a evidenția diferențele de colorit, ilustrând astfel uluitoarea varietate a agitatei atmosfere joviene. Rezultatul este o imagine aproape suprarealistă ce abundă în culori vibrante și se face remarcată prin claritate și contrast. Patru dintre furtunile de formă ovală cunoscute drept "Șiragul de perle" al lui Jupiter sunt vizibile în partea superioară a imaginii.

Sonda Juno a fost lansată la 5 august 2011 de la Cape Canaveral, Florida, și a ajuns pe orbita lui Jupiter la 4 iulie 2016. În cursul misiunii sale de explorare, Juno coboară până la distanța de 4.100 de kilometri deasupra straturilor exterioare de nori jovieni, adunând date importante pentru a afla mai multe despre originile acestei spectaculoase planete, despre structura sa, atmosferă și puternica magnetosferă.

De-a lungul acestei misiuni, Juno va survola planeta de 37 de ori. Misiunea se va încheia în februarie 2018 atunci când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter și va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea atmosferică uriașă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliților jovieni care conțin apă și pe care ar putea exista viață microbiană, fiind vorba în special de Europa.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!