NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Aurore boreale deasupra nordului Canadei
La doar câteva ore după solstițiul de iarnă, o masă de particule încărcate energetic provenite de la Soare s-a ciocnit de câmpul magnetic din jurul Pământului. Fluxul puternic de vânt solar a provocat formarea de aurore boreale deasupra nordului Canadei.
Sursa foto: www.nasa.gov
Cu ajutorul ''benzii noapte-zi'' (DNB) a radiometrului VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), satelitul meteorologic Suomi NPP a obținut această imagine a aurorelor boreale la data de 22 decembrie 2016. Cunoscute și sub numele de ''Luminile Nordului'', aceste fenomene s-au întins peste British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Nunavut și Teritoriile de Nord-Vest, zone care intră adesea în ovalul auroral, adică regiunile în care aurorele pot fi observate cel mai bine.
Sursa foto: jointmission.gsfc.nasa.gov
DNB detectează de regulă semnale de lumină slabă, cum ar fi aurore, scânteieri, erupții de gaze și reflecția luminii lunii. În această imagine, senzorul a detectat emisiile de lumină, vizibile ca particule energetice, care cad în magnetosfera Pământului și în gazele din atmosfera superioară.
Coliziunea particulelor solare și presiunea asupra magnetosferei planetei noastre accelerează particulele blocate în spațiul din jurul Pământului (la fel ca în centurile de radiații). Acele particule sunt trimise în atmosfera superioară a Pământului — la altitudini de 100 până la 400 de kilometri — unde pun în mișcare moleculele de oxigen și de azot și eliberează fotoni de lumină. Rezultatele sunt raze, fâșii și perdele de lumină dansând pe cer.
Suomi NPP este rezultatul unui parteneriat între NASA, Administrația pentru oceane și atmosferă (NOAA) și Departamentul Apărării din Statele Unite.
AGERPRES