Narges Mohammadi, activista iraniană laureată a premiului Nobel pentru Pace
Narges Mohammadi, activista iraniană încarcerată este cea care a primit astăzi Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran.
Imaginea 1/4: Narges Mohammadi activistă iraniană aflată în închisoare a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023 FOTO AFP (4) jpg
Comitetul organizației Nobel a decis să îi acorde premiul Nobel pentru Pace pentru „ Lupta ei curajoasă a venit cu costuri personale enorme. În total, regimul a arestat-o de 13 ori, a condamnat-o de cinci ori și a condamnat-o la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici.”, iar în prezent este încă în închisoare.
De asemenea, premiul din acest an reprezintă și o recunoaștere pentru „ rolul avut de sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimului teocratic din Iran care vizează femeile.”, potrivit site-ului organizației Nobel.
Motto-ul adoptat de protestatari "Zan - Zendegi - Azadi" - "Femeie - Viață - Libertate" exprimă munca și dedicarea activistei Narges Mohammadi, consideră Comitetul Nobel.
Anul trecut, Mahsa Jina Amini a fost omorâtă în timp ce se afla în custodia poliției iraniene pentru morală. Uciderea ei a stârnit cele mai mari proteste împotriva regimului teocratic iranian de la venirea acestuia la putere în 1979. Sute de mii de iranieni au participat la proteste și peste 500 de demonstranți au fost uciși.
Narges Mohammadi este o avocată a drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate. Ea este o susținătoare a egalității și a drepturilor femeilor încă din anii 1990, pe când era o tânără studentă. O dată cu valul de proteste, devenit cunoscut și prizonierilor politici deținuți în faimoasa închisoare Evin din Teheran, Mohammadi și-a exprimat sprijinul pentru demonstranți și a organizat acțiuni de solidaritate în rândul colegilor săi deținuți.
Acesteia i s-a interzis să primească telefoane sau vizitatori, după ce autoritățile penitenciare au răspuns prin impunerea unor condiții și mai stricte. Însă activista a reușit să scoată pe ascuns un articol pe care New York Times l-a publicat la împlinirea unui an de la uciderea lui Mahsa Jina Amini. Mesajul era următorul: "Cu cât mai mulți dintre noi sunt închiși, cu atât mai puternici devenim". Din captivitate, doamna Mohammadi a contribuit la asigurarea faptului că protestele nu s-au stins.
Astfel, premiul Nobel pentru Pace din acest an vrea să „onoreze lupta curajoasă a acesteia pentru drepturile omului, libertate și democrație în Iran și recunoaște, de asemenea, sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimului teocratic care vizează femeile.”
Săptămâna premiilor Nobel
Premiile Nobel, ce sunt decernate în fiecare an, au început să fie anunțate pe 2 octombrie și se vor încheia cu decernarea premiului pentru Economie, pe 9 octombrie.
Luni, cercetătorii Katalin Kariko şi Drew Weissman , au primit Nobelul pentru Medicină pentru descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.
Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost oferit cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, recompensaţi pentru experimente ce au vizat utilizarea unor impulsuri luminoase cu durate de câteva attosecunde pentru a studia dinamica electronilor în interiorul materiei.
Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice.
Joi, scriitorul norvegian Jon Fosse a primit Nobelul pentru Literatură.
Luni, pe 9 octombrie, va fi atribuit Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel.
Sursa: adevarul.ro