Narco-submarinele artizanale și criza drogurilor din Europa: Cum este adusă cocaina din America de Sud în Europa VIDEO

Narco-submarinele artizanale și criza drogurilor din Europa: Cum este adusă cocaina din America de Sud în Europa VIDEO

Un jurnalist BBC s-a îmbarcat în primul „narco-submarin”, despre care se știe că a adus cocaină din America de Sud în Europa. Acesta are o lungime de 20 de metri, relatează BBC.

Nick Beake a descris interiorul „narco-submarinului” ca fiind „înghesuit și incredibil de primitiv”. Acesta a întâlnit trei bărbați care au supraviețuit timp de 27 de zile în călătoria prin Oceanul Atlantic.

Echipajul, care este alcătuit din doi veri din Ecuador și un fost boxer spaniol, a străbătut fluviul Amazon. Aceștia aveau batoane energizante și conserve de sardine. Asta era cam tot ce aveau. În afară, desigur, de trei tone de cocaină în valoare de peste 150 de milioane de dolari.

Însă, aceasta nu a fost o misiune îndeplinită cu brio.

Călătoria submarinului, care a avut loc la sfârșitul anului 2019, a fost urmărită de diverse agenții, inclusiv de Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate (NCA) din Marea Britanie.

După ce și-au părăsit nava în apropierea țărmului Galiciei, echipajul a fost arestat și încarcerat.

„Narco-submarinul” este în prezent un trofeu în parcarea Academiei spaniole de Poliție din Ávila. Totuși, nu este o relicvă a unei bătălii trecute, ci este un simbol al unui fenomen care crește.

În urmă cu o lună, un alt submarin a fost descoperit din nou în regiunea Galicia.

De mai bine de 20 de ani, traficanții folosesc submarine pentru a ajunge în Africa și Europa, dar aceste două submarine sunt primele pe care le-am confiscat", a declarat Antonio Martinez Duarte, comisar șef al Brigăzii Antidrog din cadrul Poliției Naționale spaniole.

„Sunt foarte greu de detectat", a mărturisit Duarte.

Cea mai mare piață de cocaină

Cocaină

Producția de cocaină a crescut cu o treime între 2020 și 2021. Foto: Arhivă

De asemenea, se crede că sute de submarine artizanale se îndreptau spre Europa, care este cea mai mare piață de cocaină după SUA și care continuă să crească. În plus, se spune că în mijlocul Atlanticului, în jurul Insulelor Canare și Azore, se află un cimitir de „narco-submarine”, care au fost scufundate intenționat după ce încărcătura a fost descărcată cu succes.

Misiunile secrete ar fi reprezentat un succes uriaș pentru echipele de mecanici care își construiau în liniște navele în Guyana și Surinam.

În Spania, în cadrul războiului global împotriva traficului de droguri, poliția anunță o mare victorie la sediul său din Madrid.

Aceasta este o operațiune foarte importantă", afirmă comisarul-șef Duarte. „Este pentru prima dată în Europa când am găsit până la o tonă și jumătate de pastă de cocaină”.

În aceeași ordine de idei, agenții susțin că a fost cel mai mare laborator de transformare a pastei de coca în cocaină pe care l-au descoperit pe continent. Însă nu doar dimensiunea capturii este semnificativă.

Această operațiune confirmă, de asemenea, legăturile dintre infractorii columbieni și mexicani care s-au alăturat bandelor spaniole care acționează în Spania", afirmă Duarte.

În mod clar mândri de munca lor, polițiștii au transportat conținutul laboratorului într-o sală de conferințe pentru a le arăta jurnaliștilor locali.

Procesul de fabricare a drogurilor a fost reprodus cu butoaie, un cuptor cu microunde, o presă hidraulică și cântare, ilustrând procesul de transformare a pastei în produs final.

Pe o masă din capătul celălalt al încăperii se aflau zeci de pachete maro, fiecare de mărimea unei cărămizi, având logo-ul lui Superman, simbolul ales de traficanți.

Producția de cocaină a crescut cu o treime între 2020 și 2021

Un ofițer susține că importatorii plătesc între 27.000 de euro și 32.000 de euro pentru fiecare pachet. Ulterior își dublează banii atunci când drogul este vândut pe stradă.

Singura limită a profiturilor lor este măsura în care își diluează drogul cu agenți de diluare. Acest laborator din regiunea Galicia putea să producă 200 de kilograme pe zi, cu o puritate de 95%, conform autorităților.

Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a transmis că producția de cocaină a crescut cu o treime între 2020 și 2021.

Portul Anvers din Belgia este martorul creșterii ofertei de cocaină. În anul 2022 au fost confiscate 110 tone de cocaină, atât de multă încât autoritățile nu au avut suficiente incineratoare pentru a o distruge destul de repede.

Conform unor estimări, doar 10% din cocaina care ajunge în port este interceptată, restul ajungând în Olanda pentru a fi distribuită în toate colțurile Europei, inclusiv în Marea Britanie.

Ministrul belgian al Justiției, Vincen Van Quickenborne, a locuit în ultimul an într-o casă protejată, după ce autoritățile au descoperit un presupus complot al unor infractori olandezi pentru a-l răpi. De asemenea, o mașină în care se aflau arme a fost descoperită în fața casei sale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”