Napoleon Pop (BNR): Consolidarea fiscal-bugetară, pusă mereu în pericol de tentaţiile politicianiste
O dezvoltare sustenabilă pentru România are ca prioritate absolută consolidarea fiscal-bugetară, pusă mereu în pericol de tentaţiile politicianiste prin care nu se respectă echilibrele economice fundamentale, susţine Napoleon Pop, Consultant strategie, Compartimentul de proiecte strategice, Cancelaria băncii centrale, într-un articol publicat pe blogul Opinii BNR.
"O dezvoltare sustenabilă pentru România are ca prioritate absolută consolidarea fiscal-bugetară, pusă mereu în pericol de tentaţiile politicianiste prin care nu se respectă echilibrele economice fundamentale. Acest lucru este evocat, în cazul României, de decenii bune de FMI şi mai nou de UE", se precizează în documentul citat.
Napoleon Pop atrage atenţia totodată că "a nu ţine cont de economia politică şi de regula de aur a echilibrelor macroeconomice periclitează însăşi pregătirea României pentru adoptarea euro, aflată deocamdată în pauză din motivul lipsei de consolidare fiscală fără de care nu se poate asigura sustenabilitatea criteriilor de la Maastricht".
"Este de acceptat ca momentul adoptării monedei unice, ca ancoră puternică a României în procesul de integrare european, să fie atunci când suntem pregătiţi pe deplin. Dar cred, în acelaşi timp, că un calendar dezlânat, fără finalitate, a acestei pregătiri nu poate fi de acceptat în condiţiile geopolitice globale şi regionale cu care ne confruntăm", a mai spus oficialul BNR.
În opinia sa, România ar trebui să legifereze "o structură perenă de programare strategică a dezvoltării sale, în care să se regăsească specialişti de profesii variate şi adepţi de curente politice majore".
"Pentru a fi pragmatic şi în consens cu necesitatea contribuţiei unui mix de profesiuni înalt calificate în faţa schimbărilor aproape fundamentale care trebuie să se petreacă în lume după pandemia actuală, pandemie care în sens general va rămâne un factor peren de influenţă în viaţa noastră, revin cu propunerea ca România să legifereze o structură perenă de programare strategică a dezvoltării sale, în care să se regăsească specialişti de profesii variate şi adepţi de curente politice majore. Fără o astfel de structură care să pună în discuţii periodice o viziune de dezvoltare a României pe termen mediu şi lung cu luarea în considerare a tendinţelor prezente în modificare continuă, nici un program de guvernare nu va fi ancorat într-o realitate fiabilă, va rămâne exclusiv unul de conjunctură politică şi politicianistă, strict legat de un ciclu electoral plin de promisiuni şi cu rezultatele cunoscute pentru aşteptările mereu înşelate ale cetăţenilor votanţi. Acest scenariu perdant se cam repetă de trei decenii!", susţine Napoleon Pop.
OpiniiBNR.ro este o platformă - forum pe care specialiştii din Banca Naţională a României dezbat principalele evoluţii macroeconomice şi financiare locale şi internaţionale.
Opiniile exprimate sunt strict personale, nu reflectă poziţia oficială a Băncii Naţionale a României şi nu implică sau angajează în niciun fel această instituţie. AGERPRES