Naomi Osaka, idolul metis al Japoniei pe tronul tenisului
Noua regină a tenisului la doar 21 de ani, după victoria de sâmbătă de la Australian Open, Naomi Osaka a avut nevoie de numai câteva luni ca să urce pe tronul mondial, însă aura acestei tinere timide, un caz atipic de metisaj, depăşeşte cu mult frontierele sportului său, mai ales în Japonia, ţara sa natală, scrie AFP.
Pentru a câştiga al doilea său titlu major la patru luni după victoria de la US Open în faţa legendarei Serena Williams, această sportivă cu părul castaniu ondulat şi pielea mată s-a bazat din nou pe lovitura sa foarte puternică şi pe o capacitate rară de a se autodepăşi în momentele importante.
Noul lider mondial, care a detronat-o pe românca Simona Halep, este o fiinţă discretă şi rezervată. Dacă se vorbeşte mult despre ea, aceasta se întâmplă mai ales datorită incredibilului său parcurs familial.
Născută pe 16 octombrie 1997 în oraşul al cărui nume îl poartă, Osaka a părăsit Japonia când avea trei ani. Emigrată la New York cu tatăl său, Leonard Francois, originar din Haiti, mama sa japoneză, Tamaki, şi sora sa Mari, ea locuieşte în continuare în SUA, la Fort Lauderdale (Florida), şi are dublă cetăţenie niponă-americană.
Idolii săi nu vin din Japonia, ci sunt surorile Williams.
Tatăl său şi-a consacrat mare parte din viaţă formării celor două fete, inspirându-se din succesul obţinut de Richard Williams cu Serena şi Venus. "Când mă antrenam cu tata, nu ştiu dacă aş fi rezistat în cazul că sora mea n-ar fi fost acolo", a povestit Naomi, care este mai mică decât Mari cu un an şi jumătate. Naomi îşi aminteşte că până când ea a împlinit 15 ani, Mari, care astăzi stă foarte prost în clasamentul WTA, o "bătea cu 6-0".
Când a obţinut în septembrie primul său titlu de Mare Şlem la New York, Osaka a fost departe de a-şi imagina ce răsunet a avut performanţa sa la celălalt capăt al planetei.
Canalul NHK şi-a întrerupt atunci transmisia în direct dedicată catastrofelor naturale din Japonia pentru a anunţa că o jucătoare metisă a devenit prima japoneză care a câştigat un turneu de Mare Şlem, cu doi ani înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Fără să vrea, Osaka a devenit în Japonia simbolul luptei pentru "hafu" (din englezul "half", care înseamnă "jumătate"), copiii proveniţi din căsătorii mixte, care suferă în continuare din cauza prejudecăţilor rasiale, aşa cum arată povestea părinţilor săi, a căror căsătorie a fost greu acceptată de familia mamei sale.
Jucătoarea, care nici măcar nu vorbeşte corect japoneza, e bombardată de întrebări şi recunoaşte că nu se simte în largul său. "Nu mă gândesc cu adevărat la faptul că sunt un amestec de trei origini diferite", a subliniat ea, pregătită totuşi să-şi asume noul statut.
"Toată viaţa mea am jucat tenis şi e lumea în care am crescut", fără a merge la şcoală, a spus Osaka.
Tinereţea şi îndrăzneala sa, surâsul jovial, profilul cosmopolit îi încântă evident pe sponsori, iar firmele japoneze - Nissan, Nissin Foods sau Citizen Watch - s-au năpustit asupra ei.
Compania Adidas i-ar fi oferit campioanei un contract de sponsorizare record, de aproape 10 milioane de dolari, potrivit presei. Un asemenea contract ar propulsa-o pe Osaka pe locul 2 pe lista celor mai bine plătite sportive din lume, după Serena Williams, potrivit Forbes.
Acest entuziasm cunoaşte şi primele derapaje, iar în această lună producătorul de produse alimentare Nissin a fost nevoit să oprească difuzarea unei reclame în care a fost acuzată că i-a albit pielea jucătoarei.
Osaka nu crede că ascensiunea ei este spectaculoasă. "Nu mi se pare că s-a întâmplat repede. Îmi închipui că din afară aşa pare. Eu ştiu însă cât am muncit. Din punctul meu de vedere, am senzaţia că lucrurile au mers mai degrabă încet", a spus tânăra.
AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)