Nancy Pelosi: Trump a încercat să muşamalizeze discuţia cu Zelenski
Lidera opoziţiei democrate din Congresul american, Nancy Pelosi, l-a acuzat joi pe preşedintele republican Donald Trump că a încercat să ''muşamalizeze'' chestiunea legată de solicitarea adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind investigarea fiului lui Joe Biden, în timp ce preşedintele Comitetului de informaţii din Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, a estimat că Trump şi-a încălcat jurământul de şef al statului, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
Reacţiile survin după publicarea de către Congres a unui raport în care un avertizor de integritate, agent al serviciilor secrete americane, menţionează că responsabili ai Casei Albe au încercat să limiteze accesul la notele convorbirii telefonice dintre Trump şi Zelenski prin stocarea acestora într-o arhivă cu informaţii clasificate de o natură deosebit de sensibilă.
''Aceasta este o manevră pentru a muşamaliza'' afacerea, consideră Nancy Pelosi, care marţi a anunţat lansarea unei anchete oficiale în vederea punerii sub acuzare a preşedintelui, ce poate duce la destituirea acestuia (impeachment).
Trump şi-a ''încălcat jurământul de credinţă'', a spus la rândul său un alt membru marcant al opoziţiei democrate, Adam Schiff, preşedintele Comitetului de informaţii din Camera Reprezentanţilor, care l-a acuzat pe Trump şi că s-a comportat ca un şef mafiot. Declaraţia acestuia a fost dată înaintea audierii în acest comitet a directorului comunităţii americane de informaţii, Joseph Maguire.
Acesta din urmă a spus la începutul audierii că mare parte din conţinutul denunţului intern formulat de acel avertizor de integritate este protejat de ''privilegiul executiv'' rezervat preşedintelui, întrucât este vorba despre o discuţie între Trump şi un alt şef de stat.
Casa Albă a publicat miercuri o stenogramă de cinci pagini cu conţinutul convorbirii telefonice purtate de Trump şi Zelenski pe 25 iulie, în urma căreia un membru al serviciilor secrete americane - respectivul avertizor de integritate - a formulat un denunţ intern ce s-ar referi la o solicitare sau o promisiune formulată de Trump privind investigarea fiului fostului vicepreşedinte american şi posibil contracandidat al său la alegerile de anul viitor.
Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma în perioada când tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden, care, potrivit lui Trump, a cerut în plus Kievului şi încetarea acelei anchete.
''Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba'', i-a spus Trump lui Zelenski conform stenogramei, acesta promiţându-i că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă.
''În zilele următoare apelului telefonic, am aflat de la mai mulţi responsabili americani că înalţi demnitari de la Casa Albă au intervenit pentru a ''închide'' toate arhivele legate de apelul telefonic'', scrie avertizorul de integritate în raportul său. ''Responsabili ai Casei Albe mi-au povestit că au fost ''forţaţi'' de avocaţi ai Casei Albe să retragă transcriptul electronic din sistemul informatic unde astfel de transcripturi sunt arhivate de obicei'', iar apoi ''transcriptul a fost descărcat într-un sistem electronic distinct, care de regulă este utilizat pentru a arhiva şi a gestiona informaţii clasificate de o natură deosebit de sensibilă'', explică agentul serviciilor secrete americane. Conform aprecierii sale, circa 12 responsabili ai Casei Albe au ascultat de acum celebra discuţie dintre Trump şi Zelenski. AGERPRES