„Conduc o delegaţie a Congresului în regiunea indo-pacifică, pentru a reafirma angajamentul de neclătinat al Americii faţă de aliaţii şi prietenii săi din regiune”, a anunţat într-un comunicat Nancy Pelosi.
„La Singapore, în Malysia, în Coreea de Sud şi în Japonia, vom participa la reuniuni la nivel înalt pentru a discuta despre modul în care ne putem promova valorile şi interesele comune, pacea şi securitatea, creşterea economică şi comerţul, pandemia covid-19, crima modificărilor climatice, drepturile omului şi guvernarea democratică”, adaugă ea.
Ministerul de Externe din Singapore a confirmat că Pelosi şi delegaţia care o însoţeşte urmează să efectueze o vizită în acest oraş-stat la 1 şi 2 august.
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor menţine misterul în privinţa unei eventuale vizite în Taiwan, din motive de securitate.
Tensiunile dintre Statele Unite şi China au crescut, de câteva săptămâni, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora ea ar urma să efectueze o vizită pe această insulă, pe care China o consideră parte a teritoriului chinez.
Beijingul consideră o vizită - chiar scurtă - a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite în Taiwan drept o provocare.
Washingtonul nu întreţine relaţii diplomatice cu Taipeiul şi recunoaşte regimul comunist de la Beijing drept singurul reprezentant al Chinei.
Însă Statele Unite vând armament insulei şi laudă sistemul „democratic” al acesteia.
Turneul în Asia al lui Nancy Pelosi intervine în contextul în care tensiunile militare cresc în regiune.
Armata taiwaneză a efectuat săptămâna aceasta cele mai importante exerciţii militare anuale, inclusiv simulări de interceptare a unor atacuri chineze de pe mare.
Portavionul american USS Ronald Reagan şi flotila sa au părăsit Singapore şi se îndreaptă către Marea Chinei de Sud, în cadrul unei operaţiuni programate, anunţă Marina americană (US Navy).
China a organizat sâmbătă, ca răspuns, exerciţii militare „cu muniţie reală” în Strâmtoarea Taiwan.