Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan în pofida avertismentelor Chinei

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan în pofida avertismentelor Chinei

UPDATE 18.23 Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează Strâmtoarea Taiwan, a anunţat marţi televiziunea de stat de la Beijing.

Anunţul a fost făcut cu puţin timp înainte de aterizarea avionului lui Nancy Pelosi la Taipei.

Este „dificil de imaginat o acţiune mai temerară şi mai provocatoare” din partea Statelor Unite decât această vizită, a reacţionat Ministerul chinez de Externe.

Ştirea iniţială

Vizita lui Pelosi în Taiwan are loc în cadrul unui turneu diplomatic asiatic al preşedintei Camerei Reprezentanţilor. Turneul a început luni în Singapore şi a continuat marţi în Malaysia. Celelalte două etape sunt Coreea de Sud şi Japonia.

În contextul deplasării lui Pelosi la Taipei, Marina SUA a poziţionat portavionul USS Ronald Reagan şi alte trei nave militare la est de Taiwan. Marina Chineză a trimis la rândul ei mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcaţie neoficială dintre China şi Taiwan, o acţiune neobişnuită şi considerată „extrem de provocatoare”. În plus, avioane chineze de luptă au zburat marţi aproape de aşa-numita „linie mediană” care separă Strâmtoarea Taiwan. Taiwanul, în schimb, a ridicat de la sol opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta avionul lui Pelosi.

China a avertizat în repetate rânduri în ultimele zile în privinţa unei vizite a lui Pelosi în Taiwan.

„Statele Unite vor avea cu siguranţă reponsabilitatea (consecinţelor, n. red.) şi vor trebui să plătească preţul atingerii pe care o aduc astfel suveranităţii şi securităţii Chinei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Avertismente de acest tip au fost emise şi de armata chineză şi de liderul gigantului asiatic, Xi Jinping.

„Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-ar fi spus Xi Jinping omologului său american Joe Biden.

Armata chineză „nu va sta pasivă”, a spus şi un purtător de cuvânt al armatei chineze.

Casa Albă, care menţine o ambiguitate strategică asupra Taiwanului, a susţinut intenţia lui Pelosi de a se deplasa în Taiwan, o insulă democratică care se consideră, din 1949 încoace, separată de China comunistă.

Pelosi „are dreptul de a vizita Taiwanul. Nu există motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o formă de criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice, John Kirby.

Este vorba de prima vizită în Taiwan a unui oficial american de rangul lui Pelosi în ultimii 25 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…