Nagorno-Karabah: Armenia cere ajutorul Rusiei pentru a-i asigura ''securitatea''
Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări ''urgente'' cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale, aflată în conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabah, relatează France Presse.
Acest anunţ, de natură să provoace escaladarea conflictului, intervine după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan vizând stabilirea unei încetări a focului.
"Prim-ministrul armean a cerut preşedintelui rus să înceapă consultări urgente pentru a determina natura şi cantitatea de ajutor pe care Federaţia Rusă îl poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea", a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.
Rusia are o bază militară în Armenia. Ea este legată de Erevan printr-un tratat de apărare, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
În scrisoarea sa, Pashinyan a declarat că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.
Citând relaţiile bune între cele două ţări şi un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă care le leagă din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.
Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criza ce a făcut peste 1.250 de morţi în puţin peste o lună.
Din 27 septembrie, forţele azere şi cele din Nagorno-Karabah susţinute de Erevan se confruntă din nou. Până acum, trei încercări de armistiţiu umanitar au fost spulberate.
Nagorno-Karabah a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990, după un război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de persoane strămutate, aminteşte AFP. AGERPRES