Nadia Comăneci, Halep, Năstase şi Gaţu au solicitat finanţare şi infrastructură pentru sport în Senatul României
Foşti şi actuali mari campioni ai României, Nadia Comăneci, Simona Halep, Ilie Năstase, Cristian Gaţu, Alina Dumitru, Ştefan Birltalan, Gabriela Szabo şi Camelia Potec, au participat, miercuri, la o dezbatere în Senatul României în cadrul căreia au solicitat o finanţare mai mare şi investiţii în infrastructură pentru sportul românesc.
La dezbaterea iniţiată de senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, multipla campioană olimpică Nadia Comănesci a declarat că sportul românesc are nevoie de ajutor.
"Este important ca generaţia de azi şi cea care vine să ştie că are sprijinul nostru. Ei trebuie să aibe oportunitatea să practice sportul... şi nu numai sportul de performanţă, ci sportul de bază care lipseşte foarte mult. Succesul sportului românesc este bucuria României, bucuria românului. De aceea cred că este extrem de important ca generaţia de azi să ştie că are sprijinul nostru şi să nu fie nevoită să meargă în străinătate pentru că nu are posibilităţi de finanţare, de pregătire sau de aparatură... pentru că România este mult în urmă faţă de ceea ce se întâmplă în alte ţări. Mă bucur că aceşti campioni sunt prezenţi şi sunt convinsă că vom pleca de aici cu câteva opţiuni prin care să încercăm să ajutăm generaţia de azi. Iar ei, la rândul lor, să facă acelaşi lucru pentru generaţia următoare", a afirmat Nadia Comăneci.
La rândul ei, jucătoarea Simona Halep, numărul 2 în clasamentul WTA, a făcut un apel către senatori să ajute tenisul românesc prin construirea unei săli şi prin acordarea de finanţare federaţiei.
"Acest eveniment este unul important pentru sportul nostru. Eu nu am venit azi aici pentru mine, am venit pentru noua generaţie care are nevoie de infrastructură pentru că la noi în ţară nu prea există aşa ceva. Avem nevoie de o sală în care să se joace meciurile echipei de Fed Cup a României. Sunt mulţi copii care au nevoie de susţinere, mai ales că tenisul este un sport scump şi nu poate fi susţinut prea mult de familie. Chiar fac un apel să se facă infrastructură. De asemenea, nu mi se pare normal ca Federaţia Română de Tenis să nu fie în rând cu celelalte (n.r. - să primească finanţare). Consider că tenisul românesc a avut multe rezultate bune în ultimii ani, dar mai ales în trecut. Am avut numărul 1 mondial la băieţi, am avut numărul 1 şi la fete... Şi e chiar păcat de talentul nostru în tenis să nu se facă nimic, să nu progresăm în această direcţie. Tot ce îmi doresc este să se construiască săli şi un sistem pentru noile generaţii. Este foarte mare nevoie", a menţionat Halep.
Aceasta a fost completată de fostul număr 1 mondial, Ilie Năstase, cel care a afirmat că Ministerul Tineretului şi Sportului nu ar trebui condus de un om politic, ci de un fost sportiv.
"Am rămas în urmă cu bugetul pentru sport. Bugetul de azi este 0,00 din 0. Ăsta este bugetul sportului şi vrem să facem performanţă? Ministrul sportului în Franţa este o româncă. La noi cine este? Punem oameni politici miniştri la sport? Trebuie să punem foşti sportivi, a fost Gabi Szabo, a fost Lipă şi au făcut foarte bine... pentru că sunt din domeniu. Când spui Ministerul Tineretului şi Sportului spui sport, nu politică. De ce amestecăm lucrurile astea? Nu se vrea să se facă performanţă. Eu am fost aici trei ani în Comisia Sport şi Învăţământ dar nu am putut să fac nimic. Nici buget mai mare, nimic. Legile cu scăpări se votează cu două mâini, dar la legile bune stau şi se uită pe sus. Noi aici toţi suntem aranjaţi, avem familii, avem afaceri unii... de ce facem asta? O facem pentru tineri, aşa cum spune şi Nadia. Eu mai voiam să stau 3-4 zile la Paris acum, dar am venit special pentru întâlnirea asta. Sper că se va întâmpla ceva, pentru că altfel eu unul abandonez. Am 74 de ani, mă doare operaţia, nu vreau să mor din cauza asta", a precizat Năstase.
Fostul tenisman s-a arătat jignit de faptul că actualul ministru al Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, nu a participat la dezbatere. "Pentru mine e o mare jignire că ministrul care conduce azi sportul românesc nu este prezent. E o jignire pentru toţi cei care suntem aici la masă, şi pentru Nadia, şi pentru toată lumea. L-am văzut zilele trecute la televizor şi spunea că o să încerce să se implice în problema Arenelor BNR. Dar nu cred, dacă nu e prezent aici. Când a preluat ministerul, toate federaţiile au fost chemate la MTS. Singura care nu a fost invitată a fost federaţia de tenis. De ce? Pentru că există un conflict cu un domn care e prieten cu un preşedinte şi aşa mai departe", a mai spus Năstase.
Cristian Gaţu, dublu campion mondial la handbal, a subliniat că apelul foştilor mari sportivi români pentru sprijinirea sportului de către politicieni a fost făcut încă din 2016, dar până acum nu s-a făcut nimic.
"Iniţiativa unui grup de foşti campioni olimpici, mondiali şi europeni a fost declanşată înainte de alegerile din 2016. S-a făcut un apel pentru sprijinirea sportului către Preşedinţie şi Guvern şi au semnat 70 de foşti sportivi. Nu am primit niciun răspuns de la Preşedinţie, dar premierul de atunci, domnul Cioloş, m-a sunat şi mi-a spus că mă primeşte, dar că, din păcate, este noiembrie, iar în decembrie urmau alegeri, iar ei se pregătesc să plece de la guvernare. Dar ne-a solicitat totuşi nişte propuneri concrete, noi le-am făcut, iar ele au rămas şi sunt valabile şi azi, oricând. Domnul Cioloş ne-a dat dreptate, dar a zis că lasă moştenire solicitările noastre celor care vor fi aleşi. Am discutat atunci cu toate partidele, la PSD, la ALDE, la PNL, peste tot... Toţi au fost de acord, am răspunsurile lor în scris. Am fost fericit 4-5 zile, ziceam că am rezolvat, nici nu ne mai interesa cine ieşea la alegeri. Dar de atunci şi până acum nu s-a făcut absolut nimic. Noi am cerut nu pentru noi, ci pentru copiii şi tinerii de azi, am cerut infrastructură. Dar nu s-a întâmplat nimic. Şi nici după această întâlnire nu cred că se va întâmpla ceva, pentru că aşa se face politică în România", a afirmat Cristian Gaţu.
Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern şi în acelaşi timp vicepreşedintă a COSR, Camelia Potec, a declarat că apelul foştilor mari sportivi ai României nu are culoare politică.
"Noi nu aparţinem de nicio culoare politică, apelul nostru este pentru toate partidele politice, este pentru toţi cei care ne conduc acum şi cei care ne vor conduce în viitor. Este important ca sportul să devină prioritate naţională. Noi am venit de multe ori şi am discutat, am venit şi cu soluţii. Am mai spus că este nevoie de infrastructură. Este greu fără ea să convingem copiii să vină la sport. Părinţii sunt dispuşi să-şi aducă copiii la sport, dar nu au unde. Şi ca să dau un exemplu din sportul pe care îl conduc, avem un bazin la Otopeni care s-a construit în 7 ani, el este gata de 2 ani, dar nu e deschis nici azi din diferite motive", a menţionat fosta înotătoare.
"O problemă este şi bugetul sportului, noi am fost mereu la 0,0 şi ceva la sută din PIB. Cred că sportul ca să devină prioritate naţională trebuie să fie şi finanţat. Este nevoie ca 1% din PIB să vină la sport, iar automat aici intră şi infrastructura. Dar cu 0,024% cât este acum este imposibil să facem şi performanţă, să aducem şi copiii la sport şi să construim şi infrastructură. Avem o grămadă de exemple de la cei din Europa şi din lume, e destul de uşor să luăm de acolo şi să adaptăm la sistemul românesc. Dar cred că depinde mult de voinţă şi de ambiţie. Am făcut muncă voluntară la acele grădiniţe sportive, dar acum acest proiect este stopat... nu ştim dacă el va fi anulat sau dacă va fi reluat la un moment dat. Cred că sportul se poate practica de la vârste fragede, iar ideea de a porni cu aceste grădiniţe sportive este una foarte bună. Erau depuse în jur de 15-20 de proiecte, nu erau multe, dar cred că ele erau destul de bune pentru început", a adăugat Potec.
Medaliata cu aur la JO de la Sydney 2000, Gabriela Szabo, a afirmat că, din păcate, în România sportul este privit ca o cheltuială şi nu ca o investiţie în generaţiile viitoare.
"În ultimul timp nu am mai ieşit public pentru că mi se pare mie că vorbim în van, nimeni nu ne ascultă. Chiar vorbeam cu colegii mei şi spuneam că parcă nici azi nu avem o energie pentru a vorbi despre problemele sportului şi despre ce ar trebui să facem în viitor. Este un an important pentru sportul românesc, iar strategia noastră este să calificăm cât mai mulţi sportivi la Tokyo. Iar pentru asta sportul românesc are nevoie de finanţare, de bani. Toată lumea priveşte sportul ca pe o cheltuială şi nu ca pe o investiţie în generaţiile viitoare. Cei care ne vor conduce de acum încolo trebuie să înţeleagă că este nevoie de un audit foarte serios al sportului românesc, să vedem care sunt nevoile urgente şi să prioritizăm sportul la nivel de ţară. Trebuie să vedem de unde primim banii, ce schimbăm în Codul Fiscal. Apoi e clar că una dintre problemele mari este reprezentată de infrastructură. Trebuie să vedem unde trebuie să construim stadioane, săli sau bazine, să ştim exact care sunt nevoile noastre reale. Finanţarea de la bugetul de stat este insuficientă, iar dacă nu ar fi fost sprijinul primăriilor care să mai susţină pe ici, pe colo sportul atunci nu am mai avea sport la nivel de ţară, vă spun sincer. Pentru că cluburile MTS sunt subfinanţate. Dar dacă o primărie finanţează un sport apar 100 de discuţii de ce finanţează acel sport", a precizat fosta atletă.
Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a afirmat că pentru a avea din nou rezultate în sport, în România trebuie mărit numărul orelor de educaţie fizică din şcoli şi chiar grădiniţe.
"Eu aş fi vrut să fie prezenţi aici şi cei care pot aplica aceste lucruri despre care vorbim. Mi-aş dori ca din cele spuse să se facă măcar o parte. Avem nevoie să fim din nou acolo unde am fost o dată, la Jocurile Olimpice, în primele 20 de ţări, nu zic în primele 10. E clar că avem nevoie de infrastructură, de competiţii pe care să le organizăm şi noi acasă. Am vrut să organizăm şi noi anul acesta Campionatele Europene de judo, dar nu s-a putut. Chiar mi-a părut rău că nu s-a putut. Am fi fost şi noi văzuţi altfel. Apoi în şcoli trebuie să existe minimum 3 ore de sport pe săptămână în clasele primare, iar în licee minimum 4 ore. Trebuie neapărat să începem cu asta. Să începem de mici, de la 3-4-5 ani, de la grădiniţe. Trebuie să-i educăm şi să îi învăţăm că mişcarea şi sportul înseamnă sănătate. Acum ne rugăm să fie şi aplicate tot ceea ce s-a discutat azi", a precizat Alina Dumitru.
Fostul campion mondial la handbal Ştefan Birtalan a declarat că sportul trebuie să redevină o prioritate pentru România. "De ce alte ţări din jurul nostru pot face lucruri deosebite pentru sport şi noi nu putem? Eu am făcut sport în România, era un alt sistem... dar sportul era o prioritate în România pe vremea mea. De ce nu mai este şi acum? Am 72 de ani şi sper să apuc să intru într-o sală de 20.000 de locuri în România... pentru că vecinii noştri au câte 3-4 într-un singur oraş. Asta e realitatea. Sportul este cel mai bun ambasador al României peste hotare şi de aceea aştept lucruri frumoase în viitor", a spus Birtalan.
AGERPRES (A-editor: Marius Ţone, editor online: Simona Aruştei)