Muscalu vrea interdicție la afirmații publice pentru persoanele aflate sub control judiciar

Muscalu vrea interdicție la afirmații publice pentru persoanele aflate sub control judiciar

Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susținut joi, în plenul CSM, că ar trebui să se inițieze o modificare a Codului de procedură penală cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor față de care s-a dispus această măsură să facă afirmații publice.

Plecând de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat că ar trebui să se discute în comisiile din CSM despre modificarea legislației referitoare la măsura controlului judiciar și să existe o interdicție a suspecților de a face afirmații în spațiul public prin intermediul presei și al altor mijloace de comunicare, precum rețelele de socializare.

El motivează că, în acest fel, respectivele persoane transmit mesaje celorlalți inculpați sau părți din dosar.

Cu propunerea lui Gheorghe Muscalu au fost de acord și alți membri ai CSM, printre care și vicepreședinte Consiliului, Bogdan Gabor.

La finalul ședinței, Muscalu a explicat că a propus ca, în cadrul Comisiei nr 1, pe tot ceea ce înseamnă activitatea curentă de modificare a Codului de procedură penală, pentru măsura controlului judiciar și a controlului judiciar pe cauțiune legea să prevadă și interdicția suspectului de a nu transmite mesaje prin intermediul mass-media sau al rețelelor de socializare.

"Legea să prevadă foarte clar că, alături de ceea ce impune procurorul — de a nu lua legătura cu ceilalți suspecți din dosar, de a nu influența, de a nu lua legătura cu martorii—, să fie prevăzută expres și această prevedere în sensul ca, prin emisiuni în mass-media — că este scrisă, că este vorbită — suspectul care este sub incidența acestei măsuri preventive să nu transmită mesaje către ceilalți, pentru că este o măsură de prevedere pentru ancheta penală.

De asta și sunt stabilite acele restricții și procurorul stabilește în ordonanța respectivă acest lucru. Este și o măsură bună pentru suspectul respectiv, pentru că, în caz de înlocuire a măsurii, sau propunere de înlocuire, să nu invoce faptul că efectiv nu a cunoscut că prin declarații publice în presă, în mass-media, nu avea voie sa facă așa ceva", a detaliat Muscalu.

El a adăugat că în Comisia 1 de la CSM se lucrează la modificări, altele decât cele care se află la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, care se vor transmite Senatului, prin intermediul Ministerului Justiției.

"Comisia Juridică a Senatului așteaptă aceste modificări, sunt altele decât pachetul de modificări aflat la Comisia juridică a Camerei Deputaților și aici vrem să includem și asta și alte modificări, pentru că am mai găsit, urmare a ceea ce ne-au comunicat instanțele și parchetele, și alte necorelări alături de cele pe care le-am avut în vedere", a mai spus el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron