MUȘAMALIZARE? Marile CONTROVERSE

MUȘAMALIZARE? Marile CONTROVERSE

Marile controverse ramase dupa prima declaratie a lui Gabriel Oprea: unde se ducea ministrul, de ce avea coloana oficiala si cate informatii a dat procurorilor in mod real? 

Gabriel Oprea a facut luni, la cinci zile dupa moartea politistului Bogdan Gigina, prima declaratie publica. Seful MAI a citit un mesaj, fara sa accepte intrebari de la ziaristi, astfel ca unele mari controverse din cazul mortii politistului aflat in coloana sa oficiala au ramas valabile. Oprea a risipit un singur mister, declarand ca nu s-a oprit la locul accidentului, dar alte mari controverse raman fara raspuns.

*Singura problema rezolvata: nu a oprit la locul accidentului

Oprea a risipit un singur mister, declarand ca nu s-a oprit la locul accidentului. El a explicat ca un politist din coloana sa a vazut accidentul, a coborat din masina sa, si a facut semn masinii in care era vicepremierul sa mearga mai departe.

Din comunicatul Politiei de joia trecuta (22 octombrie) se putea deduce ca Oprea s-a oprit langa politistul grav accidentat, dar Oprea a lamurit dilema: el nu s-a oprit la accident.

Cum a relatat Oprea versiunea sa: "La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am stiut de ce. Eu nu am vazut accidentul. Nu am stiut ca este vorba despre un accident. Am vazut doar masina de politie din fata oprita si pe cei doi politisti coborand si alergand. Unul dintre ei ne-a facut semn sa continuam deplasarea si masina in care ma aflam a pornit de pe loc. Masina de politie si cei doi colegi ramasesera acolo. Abia dupa ce depasisem locul accidentului, am aflat ce s-a intamplat. Am comunicat imediat cu sefii de structuri din MAI, pentru interventia de urgenta a echipajelor SMURD si le-am solicitat sa fiu permanent informat cu privire la ceea ce se intampla. Echipajul SMURD a ajuns la locul accidentului in mai putin de patru minute".

Cum a relatat evenimentul Politia Capitalei in 22 octombrie: "Imediat dupa producerea accidentului, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale in vederea acordarii primului-ajutor, politistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti".

*Intrebarile ramase fara raspuns:

1. De unde venea si unde se ducea Oprea?

Gabriel Oprea nu a lamurit misterul traseului sau prin Bucuresti. El a spus doar ca "accidentul s-a petrecut in seara zilei de 20 octombrie, in timpul unei deplasari desfasurate in interes profesional". Vicepremierul nu a spus de unde venea si unde se ducea, in conditiile in care exista speculatii ca el mergea spre un restaurant sau spre casa.

Reamintim ca un comunicat oficial al Politiei Capitalei de joi, 22 octombrie, arata urmatoarele: "Coloana oficiala a viceprim - ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in conditiile legii, se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - P-ta. Presei Libere - Arcul de Triumf - P-ta. Charles de Gaulle - P-ta. Victoriei - Bd. Uranus - Str. Stirbei Voda, dupa ce acesta participase la o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Comunicatul Politiei nu arata insa care era destinatia finala a lui Gabriel Oprea si de ce a ales o ruta pe str. Stirbei Voda. Daca destinatia era Ministerul de Interne, atunci ruta cea mai scurta din Baneasa ar fi fost Baneasa - P-ta. Presei Libere - Arcul de Triumf - P-ta. Charles de Gaulle - P-ta. Victoriei - Calea Victoriei - Ministerul de Interne, cu evitarea strazii Stirbei.

Surse citate de EurActiv.ro si care au declarat miercurea trecuta ca Oprea se deplasa de la un restaurant din Cotroceni catre sediul Ministerului de Interne. O alta sursa consultata de EurActiv.ro a declarat ca ministrul venea de la restaurant si mergea catre casa. Groapa in care a cazut motociclistul se afla pe Stirbei Voda, pe segmentul dintre Splaiul Unirii si Calea Plevnei, foarte aproape de intersectia cu cea din urma.

2. Avea dreptul Oprea la coloana oficiala sau nu?

Gabriel Oprea nu a spus nimic despre motivul pentru care avea coloana oficiala. El a declarat doar ca deplasarea se desfasura "in interes profesional" si a adaugat ca "in ceea ce priveste speculatiile potrivit carora in activitatea mea as fi incalcat legea sau as fi utilizat dispozitiv de insotire in trafic fara temei legal, vreau sa va asigur ca acestea sunt COMPLECT nefondate".

Or, interesul profesional nu este suficient pentru ca un demnitar sa beneficieze de coloana oficiala. Codul Rutier spune ca doar patru demnitari romani au dreptul sa beneficieze zilnic de coloane oficiale (presedinte, premier, sefii Parlamentului), carora li se adauga si ministri care au nevoie sa se deplaseze in regim de urgenta. Intre "regimul de urgenta" si "interesul profesional" este o diferenta.

Codul Rutier, Art. 223:

(1) Politia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.

(2) Se insotesc cu echipaje ale politiei rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza:
a) Presedintele Romaniei;
b) presedintele Senatului;
c) presedintele Camerei Deputatilor;
d) primul-ministru al Guvernului.

(3)In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

3. Au dat Ministerul de Interne si Politia informatiile cerute de Parchet?

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (cel care instrumenteaza dosarul mortii politistului Bogdan Gigina) a aratat duminica intr-un comunicat oficial ca a primit "partial" informatiile solicitate de la Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Politiei Romane si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Procurorii au cerut "actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte lucratorul de politie decedat, precum si date cu privire la componenta coloanei la momentul incidentului".

La doar o zi dupa comunicarea Parchetului, Gabriel Oprea a declarat la sediul Ministerului de Interne ca "Ministerul de Interne si structurile subordonate pun la dispozitia Parchetului, cu promptitudine, toate informatiile solicitate". Mai mult, Oprea a spus ca "detaliile referitoare la aceasta deplasare au fost deja puse la dispozitia Parchetului". La finalul declaratiei sale de presa, Oprea a reluat ideea: "MAI si structurile subordonate acorda sprijin activ pentru desfasurarea anchetei si vom pune in continuare la dispozitia Parchetului toate documentele si informatiile solicitate".

4. De ce politistul Gigina era in misiune pe motocicleta pe ploaie?

Gabriel Oprea nu a oferit informatii despre motivul pentru care deplasarea sa prin Bucuresti, pe o vreme ploioasa, necesita prezenta unui motociclist, stiut fiind ca insasi Politia Romana recomanda motociclistilor sa evite circulatia pe ploaie.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”