Mureş: Sighişorenii aşteaptă cu emoţie să descopere cronica aşezării până în 1894, ferecată în bila de pe Turnul cu Ceas

Mureş: Sighişorenii aşteaptă cu emoţie să descopere cronica aşezării până în 1894, ferecată în bila de pe Turnul cu Ceas

Angajaţii Muzeului de Istorie din Sighişoara aşteaptă cu emoţie să înceapă restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală pentru a vedea dacă într-adevăr vor descoperi cronica aşezării de la începuturi până în anul 1894, despre care se spune că este ferecată în bila aurită de pe turnul ce reprezintă imaginea Sighişoarei.

Speranţele muzeografilor că vor descoperi cronica Sighişoarei despre care există indicii că ar fi fost completată şi reaşezată în acest loc la restaurarea din anul 1894 au renăscut după ce o firmă specializată s-a înscris la licitaţia organizată prin Institutul Naţional al Patrimoniului pentru contractarea de servicii pentru elaborarea studiilor de fundamentare şi investigaţii pentru întocmirea proiectului de consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectelor "Fortificaţiilor Cetăţii Sighişoara".

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES FOTO



Aceste studii aprofundate vor sta la baza elaborării proiectului de restaurare a fortificaţiei care cuprinde Turnul cu Ceas, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frânghierilor, Bastionul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor şi Bastionul Castaldo şi tronsoanele de zid 1-6, tronsoanele 8-23 şi tronsonul 25.

"Fiind o restaurare generală a turnului normal că va trebui să se ajungă şi sus, la structura de acoperiş, care are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus Cronica oraşului, care se găseşte la Arhivele Naţionale din Târgu Mureş, undeva în secolul XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparaţiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100-150 de ani turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica şi dacă o să o găsim, avem obligaţia de a pune ca într-o capsulă a timpului şi evenimentele din secolul XX şi XXI. Deja avem date adunate şi ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraş, o serie de premii pe care le-a luat Sighişoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. E normal să avem emoţii, e ca şi cum descoperi ceva arheologic, un document vechi pe care nu l-a găsit nimeni, ar fi un lucru extraordinar. După marele incendiu s-a pus prima cronică. Este logic, a fost pusă într-o bilă mare de cupru", a declarat directorul Muzeului de Istorie Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES FOTO



Dacă pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită acea cronică, muzeografii din Sighişoara vor trebui să actualizeze cronica oraşului din 1894 încoace, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat viaţa oraşului, două războaie mondiale, deportarea saşilor şi inundaţiile catastrofale din anii '70.

Globul aurit de pe Turnul cu Ceas are şi o legendă, în sensul că sighişorenii, atunci când l-au făcut, au vrut să fie cel mai frumos din lume, iar în acest fel i-au construit o bilă aurită, de mari dimensiuni, care ar fi fost aşezată la locul ei de un uriaş.

"Au dorit să fie cel mai frumos turn şi ca să fie cel mai frumos trebuia să aibă ceva deosebit şi s-au gândit să aibă o bilă. Şi atunci au vorbit cu un uriaş, se spune că în vremea aceea trăiau uriaşii, care a luat bila şi a aşezat-o în vârful turnului. Şi a lăsat şi un mesaj care merge de-a lungul timpului că această bilă va fi dată jos tot de un uriaş. Dincolo de legendă, bila pare destul de mică de jos, însă se spune că în ea ar intra 10 găleţi de apă, deci ar avea cam 100 de litri şi în interior ar fi cronica oraşului", a susţinut directorul Muzeului de Istorie.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES FOTO



Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică, care îşi mişcă cu exactitatea poziţia în funcţie de vreme, în sensul că atunci când este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Turnul cu Ceas este principala poartă de intrare în Cetatea Sighişoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...