Mureş: Procurorii continuă protestele; procesele de la Judecătoria Târgu Mureş, suspendate o jumătate de oră

Mureş: Procurorii continuă protestele; procesele de la Judecătoria Târgu Mureş, suspendate o jumătate de oră

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au anunţat, luni, că vor continua acţiunea de protest, începută săptămâna trecută, faţă de modul de adoptare a OUG. nr. 7/2019, suspendându-şi activitatea şi în următoarele două zile, în timp ce Judecătoria Târgu Mureş îşi va suspenda procesele zilnic, câte o jumătate de oră, timp de două săptămâni.

În urma Adunării Generale a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, procurorii au decis continuarea suspendării activităţii pentru zilele de 4 şi 5 martie, cu excepţia cauzelor urgente, după ce, săptămâna trecută, aceştia au hotărât suspendarea activităţii din 26 februarie până în data de 1 martie.

La rândul său, preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, Simona Aldea, a precizat că judecătorii acestei instanţe au decis adoptarea unei noi forme de protest pentru perioada 4-15 martie 2019 şi anume suspendarea şedinţelor de judecată timp de o jumătate de oră, între ora 10,00 şi 10,30.

"Noi continuăm protestul, aşa cum am anunţat, până la abrogarea acelor dispoziţii ale OUG nr.7/2019 care exced solicitărilor Consiliului Superior al Magistraturii şi anume cele care privesc admiterea la INM şi promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aşa cum am mai spus, judecătorii nu protestează pentru salarii, nu protestează pentru ei înşişi, nu protestează pentru condiţiile de muncă, ci pentru apărarea independenţei justiţiei. Deci protestul nostru, în opinia noastră, nu poate fi apreciat ca fiind o grevă. Şedinţele de judecată vor fi suspendate timp de o jumătate de o oră, de la 10,00 la 10,30. (...) De data aceasta motivul pentru care luăm acea pauză şi pentru care suspendăm şedinţele pentru o jumătate de oră, este în semn de protest, pentru apărarea autorităţii independenţei judecătoreşti", a declarat preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, Simona Aldea.

Judecătorii Curţii de Apel Târg Mureş, întruniţi în Adunare Generală, au solicitat săptămâna trecută, cu majoritate de voturi, abrogarea integrală a OUG nr. 7/2019, dar au decis să nu participe la protestele iniţiate de colegii lor magistraţi.

Motivele pentru care judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş au solicitat abrogarea integrală a OUG nr. 7/2019 sunt susţinute de mai multe argumente, unul dintre acestea fiind că, deşi aceasta se află în procedura parlamentară de adoptare, dispoziţiile ei produc efecte.

Magistraţii care au luat parte la proteste au afirmat că modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, act normativ ce conţine dispoziţii privind organizarea judiciară, statutul judecătorilor şi al procurorilor, a fost lipsită de transparenţă şi intempestivă.

Aceştia susţin că că s-a încălcat astfel 'principiul cooperării loiale între puterile statului, nedându-se posibilitatea autorităţii judecătoreşti de a-şi exprima într-un termen rezonabil punctul de vedere cu privire la modificarea unor dispoziţii legale ţinând de principii ce vizează organizarea judiciară, cariera judecătorilor şi procurorilor, independenţa acestora, drepturile şi obligaţiile lor'.

Magistraţii au mai subliniat că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă într-o manieră care relevă îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor constituţionale şi nesocotirea dreptului magistraţilor de a-şi spune punctul de vedere cu privire la modificări importante ale Legilor Justiţiei, în condiţiile în care majoritatea acestor modificări nu justificau urgenţa emiterii unui act normativ.

Săptămâna trecută, timp de patru zile, între 40 şi 60 de magistraţi - judecători de la toate instanţele din judeţ şi procurori de la toate parchetele, inclusiv DIICOT şi DNA - au protestat în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, faţă de modul de adoptare a OUG nr.7/2019.

Deşi la nivel de instanţă nu s-a decis aderarea la protestele magistraţilor, judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş au comunicat că prin OUG nr. 7/2019 s-au modificat, de pe o zi pe alta, fără consultare, dispoziţii ale Legii nr. 303/2004, ale Legii nr. 304/2004 şi ale Legii nr. 317/2004, adoptate ca urmare a votului în Parlamentul României, după ce acestea au fost deja modificate, la scurt timp după adoptarea în Parlament, prin OUG nr. 92/2018, "observându-se un tipar al acţiunilor puterii executive cu efecte vătămătoare asupra sistemului de justiţie, al magistraţilor şi al cetăţenilor". AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Elena Stanciu, editor online: Simona Aruştei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”