Mureş: A murit Mihăilă Cofar, unul dintre cei răniţi în timpul conflictului interetnic din 1990
Primarul comunei Ibăneşti, Dan Vasile Dumitru, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că a murit Mihăilă Cofar, unul dintre cei răniţi în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş, din martie 1990, iar înmormântarea va avea loc, sâmbătă, în cimitirul familiei.
"Mihăilă Cofar avea 73 de ani şi de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afecţiuni, în urma traumatismelor suferite atunci. Avea probleme cu rinichii, cu ficatul şi se mişca foarte greu, doar cu un cadru de metal. A murit alaltăieri şi va fi îngropat mâine (sâmbătă, n.r.) în cimitirul familiei. Voi merge în seara aceasta la priveghi, însă la înmormântare nu voi putea participa având în vedere restricţiile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi faptul că sunt multe rude. Era un om simplu, treceam de câteva ori pe an pe la el, din prietenie, şi îl ajutam cu tot felul de probleme care ţin de adminstraţia locală, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se găsesc greu, chiar dacă suntem la munte", a declarat primarul Dan Vasile Dumitru.
Imaginile cu Mihăilă Cofar, în timp ce era bătut în timpul conflictului din martie 1990, în centrul municipiului Târgu Mureş, au făcut înconjurul lumii.
În urma rănilor suferite, Mihăilă Cofar a fost pensionat pe caz de boală şi a trebuit să trăiască numai cu o pensie de câteva sute de lei.
Conflictul interetnic din 19-21 martie 1990 de la Târgu Mureş s-a soldat cu 5 morţi (2 români şi 3 maghiari) şi 278 de răniţi. Un număr de 30 de persoane au fost trimise în judecată, alte 21 arestate în cursul urmării penale, dintre care 12 romi, 8 maghiari şi un român, iar instanţa a condamnat 8 persoane, un maghiar şi 7 romi. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)
Explicaţie foto: Corneliu Vadim Tudor şi Mihăila Cofar la a XIII-a ediţie a festivităţii de decernare a Premiilor Naţionale ale Fundaţiei "România Mare".