Mureș: A 18-a amânare în dosarul rețelei româno-ungare, acuzată de evaziune fiscală de peste 6,3 milioane euro

Mureș: A 18-a amânare în dosarul rețelei româno-ungare, acuzată de evaziune fiscală de peste 6,3 milioane euro

Tribunalul Mureș a acordat, luni, al 18-lea termen în dosarul grupării româno-ungare, trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș pentru comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, cu un prejudiciu de peste 6,3 milioane de euro, după ce unul dintre inculpați nu a putut fi audiat prin videoconferință.

Este pentru a treia oară când Tribunalul Mureș amână cauza pentru continuarea demersurilor de începere a audierii prin videoconferință a cetățeanului ungar Janosi Zoltan, inculpat în dosar. Un alt motiv pentru amânarea dosarului cu numărul 315/102/2014, pentru data de 16 mai, este lipsa de la proces a doi avocați.

În rechizitoriul DNA se arată că, în anul 2008, Janosi Zoltan, cetățean ungar, împreună cu Boer Zoltan, care are dublă cetățenie, româno-ungară, și cu doi oameni de afaceri din România, Petho Jozsef și Moldovan Ovidiu Ioan, au pus bazele unei grupări structurate, care a acționat până în vara anului 2010.

Potrivit DNA, Janosi Zoltan s-ar fi ocupat, cu sprijinul lui Boer Zoltan, începând cu luna iunie 2008 de înființarea a patru societăți comerciale, având ca obiect de activitate comerțul cu carburanți, "pentru care a recrutat din Ungaria administratori/asociați, cu o educație și cultură modeste (zidari etc.), de cetățenie maghiară, în vederea disimulării activității infracționale pe care gruparea a desfășurat-o ulterior".

"Membrii grupării au încheiat în numele celor patru societăți sus-menționate, de regulă prin corespondență electronică, prin poștă sau prin falsuri — pentru a îngreuna identificarea membrilor, contracte de achiziție de bunuri din spațiul intracomunitar, ponderea semnificativă deținând-o produsele energetice neaccizabile (uleiuri minerale cu o cifră octanică ușor inferioară carburanților, precum și solvenți și diluanți). Aceste contracte au fost încheiate cu societăți din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia și Germania, iar pentru furnizarea de uleiuri, diluanți și solvenți, inculpatul Boer Zoltan s-a folosit de o societate off-shore, înregistrată în Cipru. După ce se efectua recepția mărfurilor, acestea erau vândute de membrii grupării prin stațiile proprii de distribuție sau către alte societăți comerciale, prin schimbarea destinației, și anume ca benzină sau motorină", precizează rechizitoriul.

Prin intermediul unor facturi suspectate ca fiind fictive se atesta că produsul vândut este motorină sau benzină, iar astfel se sustrăgea acciza datorată bugetului general consolidat al statului.

"Aceste activități comerciale nu au fost evidențiate de membrii grupării în contabilitatea firmelor pe care le controlau. Produsele respective au fost comercializate ulterior, ca și carburanți, de ceilalți inculpați, aceștia având cunoștință de împrejurarea că produsele achiziționate reprezintă în realitate produse energetice neaccizabile. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală este de 6.373.448 milioane euro (26.768.485 lei), sumele fiind însușite, reintroduse în circuitul evazionist sau spălate în diverse alte modalități', mai subliniază documentul citat.

Astfel, pe lista inculpaților se află șapte persoane, Janosi Zoltan, Boer Zoltan, Petho Jozsef, Moldovan Ovidiu Ioan, Ghișe Pavel Dumitru, Nicoară Adrian și Preda Dan Dorin, și trei firme SC Euroil SRL Săliște, SC Benz Oil SRL Mediaș și SC Ana Oil SRL Sibiu.

Printre capetele de acuzare la adresa membrilor grupării se mai regăsesc evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, instigare la spălare de bani, uz de fals și altele.

Pe parcursul procesului, începând din 12 februarie 2014, în cauză au fost pronunțate o serie de hotărâri prin care s-a constatat nulitatea unor demersuri ale procurorilor și s-a decis restituirea dosarului la DNA, însă acestea au fost desființate ulterior de către Curtea de Apel Târgu Mureș.

În data de 17 septembrie 2015, Curtea de Apel Târgu Mureș a constatat remedierea neregularității rechizitoriului întocmit de DNA, a respins cererile privitoare la excluderea probelor și nulitatea actelor de urmărire penală formulate de inculpați, a înlăturat dispoziția judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Mureș privind restituirea cauzei la parchet și a dispus începerea judecății de către prima instanță. Dosarul a reintrat pe rolul Tribunalului Mureș în data de 26 octombrie 2015, iar de atunci au avut loc șase amânări, dintre care trei pentru asigurarea audierii inculpatului Janosi Zoltan prin videoconferință.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...