Munți de gunoaie pe străzile din Paris, pe fondul protestelor față de reforma pensiilor FOTO
Gunoaiele au început să se adune pe străzile din Paris şi livrările de combustibil de la rafinării sunt blocate, în condiţiile în care sindicatele continuă acţiunile împotriva reformei pensiilor. Preşedintele Emmanuel Macron refuză să discute cu ele şi susţine că reforma trebuie să meargă înainte.
Gunoaie cât vezi cu ochii pe străzile din Paris FOTO Profimedia
Lucrătorii au blocat vineri plecarea transporturilor de combustibil de la rafinăriile TotalEnergies şi Esso, alimentarea cu electricitate a fost perturbată, iar lucrările de întreţinere la unele reactoare nucleare ale grupului de stat EDF (Electricite de France) au fost amânate. Impactul nu este deocamdată unul major, vremea rece împiedicând degajarea de mirosuri de la gunoiul necolectat din Paris şi alte oraşe, iar la benzinării nu sunt cozi, notează Reuters.
Greva va continua
Sindicatul CGT de la rafinăria TotalEnergies din Donges, a doua cea mai mare din Franţa, a avertizat că greva va continua cel puţin până joi, în timp ce sindicatele operatorilor de salubritate nu au stabilit o dată de reluare a serviciilor.
Într-o scrisoare adresată sindicatelor, preşedintele Macron a refuzat să accepte o propunere de întâlnire, afirmând că sindicatele au avut suficient timp să negocieze cu guvernul în ultimele luni, iar acum este timpul ca parlamentul să examineze reforma prevăzută, a cărei măsură cheie este creşterea cu doi ani a vârstei de pensionare, la 64 de ani.
"Nu subestimez nemulţumirea pe care o exprimaţi, şi nici temerile multor francezi că nu vor avea parte de pensie", a scris Macron, potrivit media franceze, adăugând însă că nu va face compromisuri în ce priveşte necesitatea de a asigura un echilibru durabil al sistemului de pensii pentru a garanta pensiile generaţiilor viitoare.
"Va duce fie la violenţe de stradă, fie la răzbunare împotriva lui Macron"
"Preşedintele refuză să se întâlnească cu sindicatele... dispreţul său faţă de oamenii muncii nu va face decât să ascută furia oamenilor şi va duce fie la violenţe de stradă, fie la răzbunare împotriva lui Macron la urnele de vot", a reacţionat responsabilul CGT din Donges Fabien Prive Saint-Lanne.
Sindicatele planifică noi marşuri pe plan naţional sâmbătă, când potrivit unei note a ministrului de interne citată de postul de televiziune BFM poliţia se aşteaptă să iasă în stradă 800.000 până la 1 milion de oameni. Potrivit sondajelor de opinie, o majoritate a alegătorilor se opun planului lui Macron.
1,28 milioane de oameni au manifestat marți în Franța
Marţi, 1,28 de milioane de oameni au manifestat în toată Franţa, cea mai ridicată prezenţă de la protestele organizate împotriva reformei pensiilor în acest an. Totuşi, Senatul francez, dominat de opoziţia de dreapta, a adoptat în noaptea de miercuri spre joi articolul ce prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, o prevedere-cheie din reforma foarte contestată promovată de şeful statului.
În Adunarea Naţională (camera legislativă inferioară), unde puterea dispune doar de o majoritate relativă, respectivul articol nici măcar nu a putut fi examinat din cauza opoziţiei, dar şi a calendarului foarte strâns al discuţiilor impus de guvern. Executivul speră de acum că Senatul va vota ansamblul textului până la data limită, duminică, fixată chiar de el. În acest scenariu, o comisie mixtă de senatori şi deputaţi se va reuni pentru a încerca să se pună de acord asupra unui text, după care adoptarea definitivă a reformei ar putea interveni la 16 martie, a explicat AFP.
Sursa: adevarul.ro