Munițiile cu uraniu sărăcit: ce sunt și ce riscuri prezintă? SUA va înarma cu aceste arme tancurile trimise Ucrainei
SUA afirmă că vor începe în curând să livreze aceste arme controversate Ucrainei. Rusia a denunțat decizia ca fiind „un indicator de inumanitate”.
Tancurile Abrams trimise Ucrainei vor folosi muniție cu uraniu sărăcit FOTO arhivă Adevărul
Statele Unite au anunțat că vor trimite muniții antitanc cu uraniu sărăcit în Ucraina, urmând exemplul Marii Britanii care a trimis aceste muniții controversate pentru a ajuta Kievul să treacă prin liniile rusești în contraofensiva sa istovitoare.
Gloanțele de 120 milimetri vor fi folosite pentru a înarma cele 31 de tancuri M1A1 Abrams pe care SUA intenționează să le livreze Ucrainei în următoarele luni, potrivit The Guardian .
Gloanțele perforante au fost dezvoltate de SUA în timpul Războiului Rece pentru a distruge tancurile sovietice, inclusiv aceleași tancuri T-72 cu care se confruntă Ucraina în contraofensiva sa.
Ce este uraniul sărăcit?
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de creare a uraniului îmbogățit, mai rar, utilizat în combustibilul nuclear și în arme. Deși este mult mai puțin puternic decât uraniul îmbogățit și incapabil să genereze o reacție nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens - mai dens decât plumbul - o calitate care îl face foarte atractiv ca proiectil.
„Este atât de dens și are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj - și îl încălzește atât de mult încât ia foc", spune Edward Geist, expert în domeniul nuclear și cercetător în domeniul politicilor la instituția de cercetare non-profit Rand, cu sediul în SUA.
Atunci când este lansată, o muniție cu uraniu sărăcit devine „în esență o săgeată din metal exotic lansată la o viteză extraordinar de mare", a adăugat Scott Boston, analist principal în domeniul apărării la Rand.
Acest lucru înseamnă că, atunci când lovește blindajul unui tanc, aceasta trece prin el într-o clipită înainte de a exploda într-un nor de praf și metal în flăcări, în timp ce temperaturile ridicate explodează combustibilul și muniția tancului.
Reprezintă munițiile cu uraniu sărăcit un risc pentru sănătate?
Cu toate că munițiile cu uraniu sărăcit nu sunt considerate arme nucleare, emisia lor de niveluri scăzute de radiații a determinat organismul de supraveghere nucleară al ONU să îndemne la prudență la manipulare și să avertizeze asupra posibilelor pericole de expunere.
Manipularea unor astfel de muniții „ar trebui să fie redusă la minimum și ar trebui să se poarte îmbrăcăminte de protecție (mănuși)", avertizează Agenția Internațională pentru Energie Atomică, adăugând că „ar putea fi necesară o campanie de informare publică pentru a se asigura că oamenii evită să manipuleze proiectilele".
„Acest lucru ar trebui să facă parte din orice evaluare a riscurilor, iar astfel de măsuri de precauție ar trebui să depindă de domeniul de aplicare și de numărul de muniții utilizate într-o zonă".
AIEA notează că uraniul sărăcit este în principal o substanță chimică toxică, spre deosebire de un pericol de radiații. Particulele din aerosoli pot fi inhalate sau ingerate și, deși majoritatea ar fi excretate din nou, unele pot intra în fluxul sanguin și pot provoca leziuni renale.
„Concentrațiile ridicate în rinichi pot provoca leziuni și, în cazuri extreme, insuficiență renală", precizează AIEA.
Munițiile cu uraniu sărăcit, precum și blindajele cu uraniu sărăcit, au fost folosite de tancurile americane în războiul din Golf din 1991 împotriva tancurilor T-72 ale Irakului și din nou în invazia Irakului din 2003, precum și în Serbia și în Kosovo.
O analiză recentă a studiilor din BMJ Global Health a evidențiat „posibile asocieri" de probleme de sănătate pe termen lung în rândul irakienilor legate de utilizarea uraniului sărăcit pe câmpul de luptă.
O analiză a Organizației Mondiale a Sănătății a concluzionat că „în unele cazuri, nivelurile de contaminare a alimentelor și a apelor subterane ar putea crește după câțiva ani" și ar trebui monitorizate și recomandă luarea de măsuri de curățare în cazul în care „nivelurile de contaminare cu uraniu sărăcit sunt considerate inacceptabile de către experți calificați".
Cum a reacționat Rusia la anunțul SUA?
Ambasada Rusiei la Washington a denunțat decizia ca fiind „un indicator de inumanitate", adăugând că „Statele Unite se amăgesc singure prin refuzul de a accepta eșecul așa-numitei contraofensive a armatei ucrainene".
Într-o postare pe rețeaua de socializare Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat, de asemenea, decizia SUA, scriind: „Nu am avut nicio reacție din partea SUA: „Ce este aceasta: o minciună sau prostie?". Ea a afirmat că s-a observat o creștere a numărului de cazuri de cancer în locurile în care s-a folosit muniție cu uraniu sărăcit.
În martie, când Marea Britanie a declarat că va furniza proiectilele, președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Moscova va „răspunde în consecință", având în vedere că Occidentul începe să folosească arme cu ceea ce el a numit „componentă nucleară".
Putin a continuat câteva zile mai târziu, spunând că Rusia va răspunde prin amplasarea de arme nucleare tactice în Belarusul vecin. Putin și președintele belarus au declarat în iulie că Rusia a expediat deja o parte din arme.
Sursa: adevarul.ro