Muniție fabricată în India ajunge pe câmpul de luptă din Ucraina. Două țări europene sunt implicate în operațiune

Muniție fabricată în India ajunge pe câmpul de luptă din Ucraina. Două țări europene sunt implicate în operațiune

Ucraina, țara devastată de războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat, a primit proiectile de artilerie de producție indiană, după ce clienții europeni au cedat muniția. În plus, New Delhi nu a încercat să împiedice transferul, în pofida nemulțumirii Rusiei, conform a unsprezece oficiali guvernamentali din industria de apărare indiană și europeană, relatează Reuters.

Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. FOTO Profimedia (Arhivă)

Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. FOTO Profimedia (Arhivă)

Conform surselor citate și informațiilor vamale, de peste un an sunt efectuate transferuri de muniții pentru a sprijini forțele ucrainene. Potrivit reglementărilor indiene privind exportul de armament, folosirea armamentului este permisă doar de cel care l-a achiziționat, în cazul în care cumpărătorul transferă fără permisiune muniția riscă să nu mai poată cumpăra armament de la respectivul producător.

Kremlinul a adus în discuție acest aspect de cel puțin două ori, inclusiv în timpul unei întrevederi care a avut loc în iulie între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său indian, au spus trei oficiali indieni.

Ministerele de Externe și Apărării din Rusia și India nu au răspuns la întrebările agenției Reuters. În luna ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Randhir Jaiswal, a susținut în cadrul unei conferințe de presă că New Delhi nu a furnizat sau vândut proiectile de artilerie Kievului.

Potrivit a două surse guvernamentale indiene și două surse din industria de apărare, India a fabricat o cantitate extrem de mică din muniția folosită de Kiev. În plus, un oficial a estimat că aceasta este sub 1% din totalul armelor importate de Kiev de la începutul invaziei.

Reuters nu a putut afla dacă munițiile au fost revândute sau oferite Kievului de beneficiarii europeni.

Italia și Cehia, țările care oferă Ucrainei muniție din India

Italia și Cehia se numără printre statele europene care oferă Ucrainei muniție de fabricație indiană. Cehia se află în fruntea unei inițiative de a aproviziona Kievul cu proiectile de artilerie din afara Uniunii Europene, potrivit unui oficial spaniol și al unui înalt oficial indian, precum și al unui fost director de top de la Yantra India, o companie de stat ale cărei muniții sunt utilizate de Ucraina.

Oficialul indian a declarat că New Delhi urmărește situația.

India, care a fost o lungă perioadă cel mai mare importator de arme din lume, consideră că războiul din Ucraina este o ocazie de a-și pune pe picioare sectorul emergent al exportului de arme, conform a șase surse indiene.

Ucraina a cerut în mod repetat mai multe arme pentru a putea face agresiunii ruse.

Casa Albă nu a vrut să comenteze informația, iar Departamentul de Stat al SUA a adresat Guvernului indian întrebări privind exporturile de arme ale țării.

India a exportat arme în valoare de puțin peste 3 miliarde de dolari în perioada 2018-2023, conform datelor colectate de think-tank-ul Stockholm International Peace Research Institute.

La finalul lunii august, ministrul Apărării, Rajnath Singh, a susținut în timpul unei conferințe de presă că exporturile în domeniul apărării au depășit 2,5 miliarde de dolari în ultimul an fiscal și că India vrea ca exporturile să crească la circa 6 miliarde de dolari până în anul 2029.

Obuze goale

Conform registrelor vamale disponibile, în anul 2020 trei producători de muniții din India – Yantra, Munitions India și Kalayani Strategic Systems – au exportat componente de muniții în valoare de 2,8 milioane de dolari în Italia și Cehia, dar și în Spania și Slovenia, unde beneficiarii din domeniul apărării au realizat investiții substanțiale în lanțuri de aprovizionare pentru Ucraina.

În perioada februarie 2022 și iulie 2024, suma a ajuns la 135,25 milioane de dolari. Au fost exportat inclusiv muniții finalizate, care au ajuns în cele patru țări.

Compania italiană Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi (MES) a trimis, de asemenea, obuze de fabricație indiană în Ucraina, conform unui fost înalt oficial al Yantra.

MES este cel mai important client străin al Yantra, iar oficialul a spus că firma cu sediul la Roma achiziționează obuze goale de fabricație indiană și le umple cu explozivi.

Compania indiană Yantra a precizat în raportul 2022-2023 că a ajuns la un comun acord cu un client italian să pună bazele unei linii de producție pentru proiectilele L15A1. Conform fostului oficial al Yantra, Yantra ar fi încheiat acordul cu MES.

Ambele companii implicate nu au răspuns la solicitarea de comentarii.

Potrivit datelor vamale, Yantra a trimis către MES, în perioada februarie 2022- iulie 2024, proiectile goale L15A1 de 155 mm în valoare de 35 de milioane de dolari.

În plus, conform datelor vamale, în luna februarie a anului în curs compania de armament Dince Hill- care are sediul în Marea Britanie și din al cărei consiliu de administrație face parte un director al MES – a exportat muniție în valoare de 6,7 milioane de dolari din Italia în Ucraina.

Printre muniția exportată se numără și proiectile L15A1 de 155 mm, iar, conform declarației vamale, acestea au fost produse de MES pentru Ministerul ucrainean al Apărării și oferite pentru „promovarea capacității de apărare și a pregătirii de mobilizare a Ucrainei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane