Muncitorii care au cea mai grea meserie din lume: „E ca o saună, aburii ies din tine”

Muncitorii care au cea mai grea meserie din lume: „E ca o saună, aburii ies din tine”

O dronă survolează un șantier naval acoperit de zăpadă din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde muncitorii muncesc la temperaturi sub zero grade pentru a întreține navele uriașe în timpul iernii aspre din Siberia.

Siberia, ținutul iernilor cumplite FOTO Shutterstock

Siberia, ținutul iernilor cumplite FOTO Shutterstock

Procedura numită "vymorozka", care se traduce aproximativ prin "îngheț", este o muncă istovitoare și anevoioasă care durează săptămâni întregi în unele dintre cele mai dure condiții din lume, cu temperaturi care scad până la minus 50 de grade Celsius (-58 F), relatează Reuters.

Muncitorii sparg gheața care acoperă navele, căutând zonele care au nevoie de reparații. Navele sunt andocate în portul Yakutsk, pe malul râului Lena, care vara este sufletul economic al Siberiei.

Localnicii din Iakutia, cea mai mare republică din Rusia după masa continentală, numesc "vymorozka" ca fiind una dintre cele mai grele munci din lume, însă muncitorii spun că totul este o chestiune de perspectivă.

„Te îmbraci așa cum trebuie și asta este. Când vii (într-o clădire încălzită) și te dezbraci, este ca o saună, aburii ies din tine", a declarat pentru Reuters muncitorul Mikhail Klus, în vârstă de 48 de ani, în timp ce lua o pauză de la tăierea gheții cu drujba.

Nu cred că este cea mai grea meserie - sunt meserii și mai grele... Trebuie să încerci să înțelegi, trebuie să iubești frigul și să lucrezi în el."

„Vrei să te duci acasă, să mănânci și să te relaxezi”

Munca necesită nu numai rezistență și forță, ci și o precizie extremă. Muncitorii trebuie să se asigure că nu taie prea repede gheața și că nu pătrund în apa de dedesubt. Dacă o fac, nava poate fi scufundată și lucrarea este pierdută.

Cu cât vremea este mai geroasă, cu atât stratul de gheața este mai compact, iar lucrarea se face mai ușor deși temperaturile sunt dure pentru unii muncitori.

„Uneori când îngheți simți emoții negative din cauza asta", a declarat Artyom Kovalec, în vârstă de 22 de ani, de sub un strat gros de haine, cu un târnăcop în mâinile cu mănuși.

Simți că este prea frig ca să lucrezi, vrei să te duci acasă, să mănânci și să te relaxezi, așa că trebuie să te controlezi."

Vremea arctică lovește Rusia: Temperaturi de -58°C în Siberia. Cum s-au pregătit localnicii

La începutul lunii decembrie 20023 îÎn regiunile sălbatice ale Siberiei au fost înregistrate temperaturi extrem de scăzute, ce au ajuns până la -58 de grade Celsius.

Iakuțk, considerat unul dintre cele mai reci orașe din lume , situat la aproximativ 5.000 de kilometri est de Moscova, a fost acoperit de nori și ceață, conform imaginilor captate de drone.

Un localnic, Danil, care a ales să experimenteze personal această perioadă a menționat că s-a pregătit corespunzător pentru condiții extreme.

„De fapt, nu mi-e prea frig, pentru că m-am pregătit corespunzător. Dacă nu aș fi avut hainele potrivite, aș fi înghețat în câteva minute”, a declarat el, adăugând că temperaturile extreme au provocat rigidizarea hainei sale și descărcarea rapidă a telefonului mobil.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…