El a declarat pentru Sky News: „Am fost șocat pentru că mult timp am crezut că o operațiune militară nu este fezabilă. Nu era plauzibil. Sfatul meu de astăzi, având în vedere situația actuală de pe teren, ar fi să transformăm încetarea focului în prioritate de vârf. Trebuie să oprim conflictul.”
El a spus că Ucraina și Occidentul trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului costisitor pentru toate părțile.
Putin și-a restrâns recent consilierii la un grup mic cunoscut sub numele de siloviki, care sunt formați din generali, prieteni și spioni.
Apropierea lor de Putin a coincis cu o distanțare față de experții mai calificați și mai experimentați care, în mod normal, l-ar informa corect pe președintele rus.
Silovikii i-au sporit temerile lui Putin că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, crede Kortunov, potrivit Daily Mail.
„Noi tindeam să credem că numele jocului în care trebuie să fie implicată Rusia este dezvoltare, dar unii oameni din jurul lui Putin cred că numele jocului este supraviețuire. Sunt deprimat. Cred că mulți dintre noi suntem deprimați. Cred că sunt mulți oameni în Kremlin care ar trebui să fie deprimați pentru că prețul va fi substanțial și, bineînțeles, ar trebui să fim deprimați și pentru că oamenii sunt uciși”, a spus Kortunov.
Disidența împotriva invaziei Ucrainei crește în țara în care opoziția față de regim duce adesea la o pedeapsă cu închisoarea.
Mii de oameni de știință și jurnaliști ruși au condamnat acțiunea militară, riscând amenzi sau chiar pedepse cu închisoarea.
Într-o scrisoare deschisă către Putin, care e din ce în ce mai izolat, aceștia au spus că „nu există o justificare rațională pentru acest război” și au avertizat că țara este „condamnată la izolare”.
Știința și medicina rusă ar putea rămâne în urmă din cauza lipsei de finanțare internațională, deoarece lumea transformă țara într-un stat „paria”, susțin ei.
Peste 6.100 de cadre universitare, jurnaliști și medici și-au pus numele pe document, în ciuda interdicției Kremlinului de a fi criticată operațiunea militară întreprinsă în Ucraina.
Orice critică publică la adresa statului rus poate duce la amenzi de până la 6.200 de lire sterline sau pedepse cu închisoarea, conform legilor introduse în 2012.
Cei peste 6.000 de semnatari au cerut „oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei”.