Mulți dintre condamnații ruși recrutați de Wagner pentru a lupta în Ucraina sunt infectați cu HIV. Ce promisiuni au primit
Mai mulți soldați ruși capturați au declarat pentru The New York Times că li s-au promis medicamente antivirale salvatoare de vieți dacă acceptau să lupte.
Prizonieri ruși FOTO: captură video
Un deținut a declarat pentru The Times că a acceptat oferta de a lupta în Ucraina deoarece sistemul penitenciar rusesc l-a privat de rezervele de medicamente eficiente de care avea nevoie pentru a supraviețui, scrie businessinsider.com
Timur, în vârstă de 37 de ani, a povestit publicației că în închisoare i s-au administrat medicamente împotriva HIV de care se temea că sunt ineficiente și credea nu va supraviețui cu aceste tratamente pe toată durata pedepsei sale. El a fost identificat doar cu prenumele pentru a evita represaliile în cazul în care se va întoarce în Rusia.
Timur a povestit ziarului că în decembrie i s-a oferit o alternativă - șase luni alături de infamul Grup Wagner, care luptă în Ucraina, în schimbul unei grațieri și a promisiunii de aprovizionare cu antivirale.
"Am înțeles că voi avea parte de o moarte rapidă sau de o moarte lentă", a spus el, referindu-se la numărul mare de morți în rândul soldaților Grupului Wagner. "Am ales o moarte rapidă".
În timp ce tratamentele antivirale nu vindecă HIV, ele pot reduce încărcătura virală, făcându-i pe oameni mai puțin susceptibili la boli cauzate de un sistem imunitar slăbit.
Un alt soldat seropozitiv care a luptat cu Grupul Wagner, identificat doar ca Ruslan, a declarat pentru The Times că s-a alăturat grupului de mercenari în decembrie, la un an după o condamnare de 11 ani pentru trafic de droguri.
El a spus că, la momentul respectiv, se temea pentru viața sa deoarece medicamentele pe care le primea într-o colonie penală nu îi suprimau încărcătura virală HIV. Anul trecut a fost țintuit la pat cu pneumonie, iar ulterior s-a îmbolnăvit în timp ce se afla într-o tabără de antrenament pentru Grupul Wagner, potrivit ziarului.
Ruslan a declarat că se aștepta să moară din cauza unei boli în închisoare ca urmare a tratamentului ineficient, așa că a fost în cele din urmă recunoscător că a primit o ofertă de a lupta în schimbul medicamentelor, potrivit Times.
Grupul Wagner este principala forță pro-rusă care luptă în prezent pentru a cuceri orașul ucrainean Bahmut, o bătălie pe care generalul american Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, a numit-o un "festival de măceluri" pentru forțele rusești.
În cadrul unei conferințe de presă din februarie, John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că gruparea își tratează recruții condamnați drept "carne de tun".
Sursa: adevarul.ro