Mulţi au VISAT ca şi ROMÂNIA să fie la fel de BOGATĂ

Mulţi au VISAT ca şi ROMÂNIA să fie la fel de BOGATĂ

Un stat mic aflat în Asia de Sud Est are unul dintre cele mai mari PIB-uri per capita din lume, locuitorii nu plătesc taxe, iar șeful statului oferă în fiecare an cetățenilor sute de mii de dolari. Cetățenii români nu au nevoie de viză.

Brunei Darussalam Brunei este un mic stat situat în insula Borneo, Asia de Sud, care se întinde pe o suprafaţă de 5.765 kmp şi are cam 400.000 de locuitori. Este rămășița unui puternic sultanat ce și-a recâștigat independența față de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984.

În această țară au fost descoperite terenuri petrolifere în anii '20, dar abia în anii ‘70 investitorii străini au început să creadă în potențialul acestei națiuni. Populația Brunei-ului s-a îmbogățit, iar Familia Regală a devenit și mai bogată. Conducătorul statului este sultanul Hassanal Bolkiah. El a devenit cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului la numai 21 de ani și mostenitorul unei averi de peste 60 miliarde de dolari.Între timp, averea sa a scăzut la 20 de miliarde de dolari ca urmare a  cheltuielilor nesăbuite ale familiei sale şi ale pierderilor la Bursă, de peste 15 miliarde de dolari, înregistrate de fratele său.

Sultanului îi place să cheltuiască. Astfel, acesta are un garaj cu 7.000 de mașini cu o valoare de 789 milioane de dolari. Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, acesta detine 600 de modele Rolls-Royce, 134 Koenigsegg, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 etc. Reședința oficială este palatul Istana Nurul Iman. Acesta este mult mai mare decat palatul Vaticanului și a costat 350 de milioane de dolari. Are 1.788 de camere și 257 de bai. De numele sultanului se leagă o listă la fel de lungă de titluri: Bolkiah este doctor în drept al Universităţii Oxford şi al Colegiului King (ambele din Anglia), doctor în litere al Universităţii Aberdeen (Scoţia), mareşal al Forţelor Armate Britanice, amiral al Marinei Regale Britanice. În plus, el are numeroase titluri similare în ţări din Asia.

În ciuda opulenţei de care dă dovadă, sultanul este foarte darnic cu locuitorii săi. În Brunei, educația și îngrijirile de sănătate sunt gratuite, nu există taxe pe venit, iar 94% dintre locuitori știu să scrie și să citească. Hassanal Bolkiah plătește fiecărui cetățean costul unui pelerinaj la Mecca. De asemenea, olimpicii și cei care doresc să studieze în afară sunt ajutați financiar de sultan.Aceasta generozitate fără limite a sultanului are și un preț. În Brunei, poporul nu se bucură de libertatea de exprimare, nu se organizează alegeri, nu există partide politice sau presa liberă, iar sultanul a dat un decret prin care a modificat Constituția în favoarea sa.

Fără viză pentru români

Cetățenilor români care vizitează Brunei, li se acordă viza pentru 90 de zile, la intrare. Legile locale reflectă, în primul rând, caracterul islamic al țării. Trebuie să vă îmbrăcați modest și să respectați tradițiile și obiceiurile locale, îndeosebi religioase, cu precădere în perioada Ramadanului sau dacă intenționați să vizitați lăcașuri de cult. În 2015, luna Ramadanului va începe la 18 iunie și se va sfârși la 18 iulie. Majestatea Sa Sultanul și ceilalți membri ai familiei regale din Brunei sunt respectați, iar eventualele critici exprimate public la adresa lor ar putea crea o mare ofensă. La 22 octombrie  2013 un nou Cod Penal Sharia a fost redactat, urmând a fi implementat pe etape, începînd din mai 2014. Noul cod prevede pedepse corporale severe, precum și pedepasa capitală, pentru o serie de infracțiuni, iar unele dintre aceste situații se aplică și non-musulmanilor.

Adulterul (implicând un musulman) și apropierea de persoane de sex opus este considerată infracțiune în legile din Brunei și poate atrage aplicarea unei amenzi, închisoare sau ambele pedepse. Conform noului Cod Penal Shariah este infracțiune consumarea hranei, băuturilor sau fumetul în public în perioada postului din Ramadan. Puteți fi amendat cu până 4,000 de dolari bruneeni și/sau închisoare până la 1 an. Posesia de materiale pornografice este ilegală. Homosexualitatea este ilegală. Există pedepse severe pentru traficul de droguri, inclusiv aplicarea pedepsei capitale. Alte infracțiuni pot atrage biciuirea sau închisoare pe termen lung. Fumatul este interzis în anumite locuri publice, inclusiv în magazine sau restaurante, stații de autobuz, clădiri guvernamentale. Puteți fi amendați, dacă nu respectaţi cu stricteţe aceste interdicţii. Poliția Regală din Brunei are, de regulă, ofițeri care vorbesc limba engleză, sunt profesioniști și politicoși.





Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…