Mouratoglou o salvează pe Halep în al 12-lea ceas. Cât o ajută pe Simona la TAS declarațiile francezului
Simona Halep, depistată pozitiv la un test antidoping în august 2022, a primit o suspendare de 4 ani din partea ITIA. Sportiva din România a făcut apel la TAS, în urma căruia speră să își demonstreze nevinovăția. Un ajutor - nesperat - a venit după mai bine de un an de tăcere de la antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a recunoscut că el a fost cel care i-a oferit jucătoarei noastre suplimentul contaminat.
Instructorul francez de tenis și-a asumat acum responsabilitatea , după ce în toată această vreme a scăldat-o, neoferind un punct de vedere clar. Ba chiar dădea vina pe ITIA în urmă cu câteva luni: „Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei și nu cred că au tratat-o într-un mod acceptabil. Sper ca WTA, ATP și PTPA să facă tot posibilul pentru a schimba un sistem care este «Distrugerea carierei jucătorilor nevinovați»”.
Patrick Mouratoglou a lăsat deoparte ITIA și și-a schimbat declarația, în speranța că noua sa abordare îi va oferi un punct de sprijin Simonei în noul proces, cel de la TAS. „Noi i-am propus să ia colagen. Noi i-am adus colagen de la o companie. Acest colagen s-a întâmplat să fie contaminat. Nu aveam de unde să ştim. Sunt responsabil pentru ce s-a întâmplat , pentru că este echipa mea. Eu sunt, de fapt, cel care i-a dat acel colagen. Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că este vorba despre o contaminare“, a declarat Patrick Mouratoglou, pe Instagram.
I se poate reduce suspendarea
Cât de mult va conta această declarație la Tribunalul Sportiv a fost comentat de mai mulți cunoscători ai fenomenului. Cristi Balaj, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, crede că afirmația lui Mouratoglou o va ajuta pe Simona Halep în procesul de la TAS, dar nu o exonerează de vină : „Lipsa intenţiei şi a vinovăţiei semnificative, în măsura în care este demonstrată, duce, indiscutabil, la reducerea unei sancţiuni, dar, din păcate, abaterea rămâne, pentru că sportivii sunt cei care sunt răspunzători de orice substanţă care este găsită în organismul lor”.
Și Firicel Tomai, primul antrenor al campioanei de la Roland Garros și Wimbledon, crede că Simona are de câștigat după asumarea responsabilității de către antrenorul ei: „Această declaraţie cred că a fost pusă şi în dosar la proces. E apreciabil că în ultimul ceas, antrenorul a acceptat realitatea şi a recunoscut”.
Deocamdată a obținut doar o reparație morală
Dacă Simona Halep va beneficia de clemență la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, vom vedea. Ceea ce știm acum cu certitudine este că, la nivel moral, declarațiile instructorului de tenis îi oferă o gură de oxigen Simonei în ceea ce privește reputația, chiar dacă au venit foarte târziu. „Simona e absolvită moral strict pe speța Roxadustat, pentru că antrenorul și echipa ei și-au asumat public responsabilitatea pentru colagenul contaminat. Chiar dacă cicatricea rămâne și va fi deschisă pentru totdeauna. Din păcate, mulți citesc prima știre, puțini o urmăresc până la capăt. Și e normal.
Regulamentele spun că la nivel sportiv, Simona este responsabilă pentru ce găsesc testele antidoping în corpul său. Însă aceleași regulamente specifică o reducere serioasă a pedepsei dacă altcineva din echipă își asumă vina explicit. Chiar și-n al 98-lea ceas, cum face acum Mouratoglou”, a spus și Mircea Meşter, cunoscut jurnalist de opinie din România.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu în 7 octombrie 2022, apoi ITIA a anunțat că sportiva noastră este penalizată pe o perioadă de 4 ani, adică până pe 6 octombrie 2026. Constănțeanca a mers la TAS pentru a scăpa de suspendare și de stigmatul ”Simona Halep dopată”.
Sursa: adevarul.ro