Mouratoglou deschide „cutia pandorei“: Halep, suspendată. Serena, expertă în „dopajul legal“
Simona Halep (31 de ani, 34 WTA) a ajuns să fie implicată într-un caz de dopaj, după ce, la începutul ascensiunii sale în tenis, lăsa de înțeles că are suspiciuni în privința metodelor folosite de unele dintre rivalele sale din circuit.
Serena Williams, antrenată un deceniu de Patrick Mouratoglou
„Am fost şi eu uluită de unele lucruri. Sunt sportivi care mă uimesc fizic. Sunt sportivi care aleargă foarte, foarte mult. Eu sunt acolo, în centrul lor, şi mă uit la mine: alerg două, trei ore, dar mai mult nu pot, iar alţii pot să alerge şi cinci sau şase ore, ceea ce mi se pare foarte mult. Dar poate au muncit mult mai mult ca mine şi poate au ajuns în mod natural să facă acest efort“, a spus „Simo“, în ianuarie 2016, la emisiunea „Garantat 100%“ de la TVR.
Acum, când Halep e trasă pe linie moarte, după două probe, A și B, care au confirmat existența unei substanțe interzise în organismul ei, plus alte nereguli cu pașaportul ei biologic, antrenorul ei a venit cu o declarație misterioasă. Concret, întrebat pe rețelele de socializare de ce jucătoarele din circuit se feresc de cazul Halep, în condițiile în care „Simo“ insistă că e nevinovată și că i se ia șansa unei audieri în mod repetat, Patrick Mouratoglou a oferit o replică scurtă: „Sunt speriate. Și au motive întemeiate să fie...“.
Sunt implicați „greii“ tenisului: Serena Williams, Nadal...
Această afirmație a francezului a scos la iveală culisele întunecate ale „sportului alb“. Despre care nimeni nu vrea să vorbească, în mod deschis, fiindcă implicațiile sunt majore. Și ar însemna să cadă niște „zei“ ai sportului mondial. A explicat pentru „Adevărul“ un ziarist foarte respectat, specializat pe tenis, sub protecția anonimatului: „Omenește vorbind, e imposibil să joci, astăzi, un meci de 4-5 ore, apoi să ieși de pe teren și să revii, a doua zi, și să joci, din nou, 4-5 ore. Indiferent de metodele de refacere, la un moment dat, devine imposibilă susținerea unui astfel de efort, fără să iei ceva. Și nu mă refer la vitaminele pe care le luăm noi, muritorii de rând, din magazin“.
La prima vedere, o asemenea afirmație s-ar încadra în categoria „teoriilor conspiraționiste“. Ea ar fi demontată, imediat, de cei care invocă faptul că sportivii de performanță sunt testați și retestați. Intervin însă două probleme. În primul rând, în lumea trișorilor, motto-ul e „Să fim cu un pas înaintea științei / tehnologiei“. Așadar, totul e să iei acel „ceva“, înainte ca substanța respectivă să fie trecută pe lista celor interzise sau fără ca ea să fie depistată la controale.
Apoi, avem „dopajul legal“. Care reprezintă musca pe căciula sportului! Și despre care Patrick Mouratoglou știe totul. Pentru că, timp de un deceniu, a antrenat o jucătoare care a recurs, sistematic, la acest „dopaj legal“: Serena Williams. Și nu doar ea!
În 2016, hackerii ruși au spart pagina Agenției Mondiale Antidoping (WADA) pentru a demonstra că nu doar în țara lor dopajul face ravagii. Drept urmare, au fost publicate 29 de dosare confidențiale, ținute sub lacăt de WADA, cu „greii“ sportului care recurseseră, de-a lungul anilor, la „dopajul legal“. Printre ei, Serena și Venus Williams, Rafael Nadal, Petra Kvitova.
Iei ce n-ai voie sub pretextul tratamentului
La ce se referă însă „dopajul legal“? Termenul original, în engleză, e „Therapeutic Use Exemptions“.„TUE“, pe scurt. Și e prevăzut în codul WADA. Pe înțelesul tuturor, vorbim despre o scutire medicală. Care îți permite să iei medicamente, care conțin substanțe interzise, pentru a trata diverse probleme de sănătate / accidentări.
Cum se acordă această scutire? Un doctor formulează cererea, în numele sportivului pe care îl are sub supraveghere, susținând că „nu există tratamente alternative, iar medicamentul care conține substanțe interzise n-are o influență majoră asupra performanțelor sportive“. Cererea doctorului e însoțită de documentația necesară. Apoi, dosarul anonimizat e analizat de o comisie independentă, formată de alți medici. Această comisie aprobă sau respinge cererea pentru scutire. Verdictul intră în baza de date a celor de la WADA.
Serena lua ce voia și câștiga turnee!
În lumea sportului de performanță, acest proces e contestat și extrem de controversat. Din mai multe motive. Din nou, cazul Serena Williams vorbește de la sine. Între 2010 și 2015, americanca a primit opt scutiri medicale pentru a folosi tratamente care conțineau substanțe interzise. Unele dintre aceste scutiri au fost acordate retroactiv. Adică, Serena a luat ce a vrut, când a vrut, fără să aibă aprobarea WADA. Și a intrat pe teren, având în organism aceste substanțe interzise.
Pentru că dosarele sunt confidențiale, nimeni nu știe concret care au fost afecțiunile pentru care Williams a primit aceste scutiri. Ce s-a aflat însă, în urma atacului cibernetic al hackerilor din 2016, e că Serena a beneficiat de o parte din aceste scutiri, în săptămânile de dinaintea următoarelor turnee:
*2014 Miami Open
*2014 Madrid Open
*2014 Italian Open
*2014 French Open
*2015 French Open
Americanca a câștigat trei din aceste competiții, excepția fiind la Madrid și la French Open 2014.
Nimeni nu vrea să-și complice viața pentru Halep
Serena Williams e doar un exemplu, în această poveste. „Dopajul legal“, sub pretextul tratamentului, n-a dispărut odată cu retragerea ei. Metoda e folosită și acum din greu în sportul mondial. Iar Patrick Mouratoglou, un personaj extrem de influent în lumea tenisului, știe foarte bine acest lucru. De aici și declarația sa, cum că jucătoarele din circuit se tem să o susțină, în mod public, pe Halep. Pentru că, atunci când te știi cu musca pe căciulă, nu vrei să-ți complici, inutil, viața, când n-ai nimic de câștigat și totul de pierdut.
Sursa: adevarul.ro