Motorul de rachetă nord-coreean nu ar putea fi folosit pentru a lovi SUA (experți)
Motorul de rachetă testat de Coreea de Nord la sfârșitul săptămânii trecute pare a fi destinat lansării de sateliți, mai degrabă decât unei rachete balistice intercontinentale, a afirmat luni John Schilling, expert american în domeniul aerospațial, citat de Yonhap și Reuters.
Opinia lui Schilling a fost inclusă într-un raport al site-ului de internet 38 North, dedicat analizelor asupra Coreei de Nord.
"Cu patru motoare de ghidare și un singur nucleu, motorul este probabil destinat utilizării independente, nu în grupuri. Dintre proiectele de rachete nord-coreene pe care le cunoaștem în prezent, acest motor s-ar potrivi cel mai bine ca a doua treaptă a unui nou vehicul pentru lansarea sateliților, cunoscut provizoriu ca Unha-9", susține expertul, care crede că diametrul propulsorului este prea mare pentru oricare din rachetele cunoscute dezvoltate de Coreea de Nord.
Testul nord-coreean dovedește progrese "semnificative", a declarat luni un purtător de cuvânt al ministerului apărării din Coreea de Sud, citat de Reuters. El a precizat că forța de propulsie dezvoltată de motor și utilizările posibile ale acestuia mai trebuie analizate.
Kim Dong-yub, de la Institutul pentru Studii privind Extremul Orient din Seul, și-a exprimat convingerea că nord-coreenii au efectuat "un test cuprinzător pentru prima treaptă a unei rachete balistice intercontinentale".
Joshua Pollack, de la publicația americană Nonproliferation Review, specializată în studiul armelor de distrugere în masă, atrage atenția că cele patru duze de ghidare au mai fost văzute la rachetele cu rază lungă de acțiune folosite de Coreea de Nord pentru lansarea unor sateliți în 2012 și 2016, dar propulsorul principal este de un alt tip decât toate cele observate până în prezent la rachetele nord-coreene. Diametrul acestuia pare a fi corespunzător atât pentru prima, cât și pentru a doua treaptă a unei rachete intercontinentale.
Purtătorul de cuvânt al ministerului american al apărării, căpitanul Jeff Davis, a refuzat să ofere o evaluare precisă a testului, dar a afirmat că acesta "corespunde modelului observat la Coreea de Nord, de a continua dezvoltarea programului său de rachete balistice".
Phenianul a afirmat în mod repetat că rachetele sale sunt parte a programului spațial. Cu toate acestea, Consiliul de Securitate al ONU a interzis prin rezoluții lansarea rachetelor din Coreea de Nord, pe motiv că experimentele pot constitui o acoperire pentru testarea unor arme cu rază lungă de acțiune.
AGERPRES