Motivul vizitei ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, la Belarus. „Mulţi mă vor ataca pentru această vizită, dar...”
„Fără canale de comunicare nu există negocieri, fără negociere nu există pace.”, este mesajul transmis de ministrul de externe al Ungariei, care a mers, luni, într-o vizită oficială la Belarus. Peter Szijjarto a menționat că, în discuțiile purtate la Minsk, va susține poziția Ungariei.
Peter Szijjarto alături de Serghei Aleinik la Minsk FOTO Facebook
Ministrului ungar de externe, în vizită oficială la Minsk
Ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, s-a întâlnit, luni, cu omologul său de la Belarus, Serghei Aleinik, cu scopul de a „menține deschise canalele de comunicare” dintre cele două țări.
„Războiul din Ucraina se înrăutăţeşte şi tot mai mulţi oameni mor din cauza luptelor. Acum trebuie salvate vieţi, iar singurul mod de a face acest lucru este prin pace. Ungaria se aşteaptă ca toţi membrii comunităţii internaţionale să acţioneze în interesul păcii cât mai curând posibil şi să evite orice măsuri care riscă să prelungească sau să agraveze războiul. (...) Desigur că mulţi mă vor ataca pentru această vizită, dar poziţia noastră este clară: canalele de comunicare trebuie menţinute deschise.”, a transmis şeful diplomaţiei ungare, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, el a adăugat, în mesajul său, că în discuţiile purtate la Minsk, va susţine poziţia Ungariei: aceea de a încerca obţinerea păcii în Ucraina.
„Fără canale de comunicare nu există negocieri, fără negociere nu există pace. Vom susține o scurtă conferință de presă în direct cu ministrul de externe Serghei Aleinik.
Ungaria este de partea păcii!”, a mai scris Peter Szijjarto, într-un alt mesaj pe Facebook.
Motivul vizitei lui Peter Szijjarto în Belarus
Vizita lui Szijjártó în capitala Belarusului are loc în contextul în care, un grup de 35 de ţări, printre care SUA, Germania şi Australia, dar şi România au cerut ca sportivilor ruşi şi belaruşi să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, notează News.ro
Între timp, agenţia de ştiri belarusă de stat Belta a anunţat că ţara va găzdui trei exerciţii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă dominată de Rusia şi formată din foste state sovietice, scrie The Guardian.
Pe de altă parte, săptămâna viitoare se împlineşte un an de la începutul războiului din Ucraina, la data de 24 februarie 2022. Moscova s-a folosit de teritoriul Belarusului, cu acordul Minskului, pentru a intra cu trupe în nordul Ucrainei, în încercarea de a cuceri capitala Kiev. Vizita lui Szijjarto vine inclusiv pe fondul discuţiilor tot mai aprinse despre o reluare iminentă a ofensivei ruse, inclusiv asupra Kievului, care ar urma să beneficieze de sprijinul Belarusului.
Premierul ungar Vikor Orban a refuzat, în mod constant, să ofere armament Ucrainei , subliniind că doreşte ca Ungaria să rămână în afara acestui război. El a îndemnat, în repetate rânduri, la o încetare a focului şi la negocieri de pace ruso-ucrainene. Totodată, Orban a criticat sancţiunile impuse Rusiei despre care consideră că afectează mai mult economiile statelor membre ale Uniunii Europene, decât pe cele rusești.
Sursa: adevarul.ro