
Motivul surprinzător pentru care unele „vânturi” miros mai urât decât altele. Ce trebuie să mâncăm pentru a reduce... riscurile
Deși flatulența este complet naturală și un semn că sistemul digestiv funcționează, din când în când apare câte un miros neașteptat.
Un expert a aflat de ce unele vânturi miros mai rău decât altele - și cum mirosul ar putea oferi indicii despre ce se întâmplă în intestinul tău.
Totul începe cu moleculele mari prezente în alimentele pe care le consumăm, care constau în principal din atomi de carbon, oxigen, hidrogen și, în cantități mai mici, azot și sulf.
Odată ce ajung în intestinul nostru, microbiomul - ecosistemul de bacterii care trăiesc în intestinele noastre - începe să le descompună în molecule mai mici, scrie dailymail.co.uk.
Gazele produse în timpul acestui proces ies în mod natural din corpul nostru - uneori sub forma unei flatulențe puternice.
În timp ce majoritatea acestor gaze sunt inodore, hidrogenul sulfurat produce mirosul de putreziciune pe care îl cunoaștem cu toții.
Scoți ceea ce mănânci
Potrivit Dr. Maximilienne Toetie Allaart, de la Universitatea din Tübingen, dacă pârțurile dumneavoastră sunt deosebit de înțepătoare, iubirea dumneavoastră pentru ouă sau carne roșie ar putea fi de vină.
Scriind pentru The Conversation, Dr. Allaart a declarat: "Există o corelație între ceea ce mănânci, cantitatea de gaze pe care o creează burta ta și mirosul gazelor. Acest lucru se datorează faptului că fiecare aliment vă afectează în mod diferit organismul și microbii intestinali. De exemplu, hidrogenul sulfurat - cel mai urât mirositor dintre gazele produse de microbii noștri intestinali - poate fi produs numai dacă alimentele conțin sulf. Sulful se găsește de obicei în aminoacizii cisteină și metionină, care fac parte din proteine”.
În general, există niveluri mai ridicate ale acestor aminoacizi în proteinele animale - cum ar fi ouăle și carnea roșie - decât în proteinele vegetale".
Ea a explicat că nu este nevoie să eliminați complet proteinele din dietă, deoarece organismul are nevoie de ele.
Cu toate acestea, moderația este esențială, deoarece numai atunci când mâncați prea mult ajung în colon, unde vor fi produse molecule urât mirositoare.
Activitatea microbiomului produce, de asemenea, acizi grași volatili, a explicat ea. Aceștia hrănesc celulele care căptușesc colonul, dar pot, de asemenea, să iasă din organism odată cu gazul eliberat.
Cei mai importanți trei acizi grași volatili sunt acetatul, propionatul și butiratul - toți sunt legați de sănătatea intestinului, dar miros și a oțet, șosete de sport urât mirositoare și vomă.
Aceștia sunt produși în principal atunci când bacteriile intestinale descompun alimentele fibroase, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și leguminoasele.
„Intestinul dumneavoastră este o junglă complexă de interacțiuni între organism, microbii săi și alimente”, a adăugat Dr. Allaart.
Și, la fel cum microbiomul fiecărei persoane este unic, la fel este și mirosul gazelor pe care le produce.
Ea a adăugat că pârțurile sunt un semn că microbii intestinali „funcționează” și că exercițiile fizice sunt o modalitate bună de a vă asigura că sistemul digestiv poate mișca totul așa cum trebuie.
Flatulența este o parte naturală a vieții. O persoană obișnuită elimină gaze de 13 până la 21 de ori pe zi, conștient sau inconștient.
Gazele se pot deplasa până la 3 metri pe secundă.
Carne de vită și porc
Fripturile frecvente și cotletele de porc ar putea fi la originea gazelor ofensatoare.
Carnea de vită conține aminoacidul metionină, care conține sulf. Atunci când organismul descompune acest aminoacid, bacteriile intestinale îl transformă în hidrogen sulfurat, dând naștere flatulenței urâte.
Bucățile grase de carne de vită și de porc pot încetini de fapt digestia din cauza moleculelor complexe care necesită mai mult timp pentru a fi descompuse de organism.
Usturoi și ceapă
Usturoiul este plin de compuși numiți fructani, carbohidrați fermentabili care se găsesc și în ceapă, praz, ceapă verde și grâu.
Sistemul digestiv uman nu poate metaboliza fructanii.
Ca urmare, aceștia ajung din intestinul subțire în intestinul gros în mare parte nedigerate.
Odată ajunse acolo, bacteriile care alcătuiesc microbiomul intestinal fermentează alimentele, rezultând un gaz urât mirositor.
Usturoiul și ceapa, care fac parte din familia de plante Allium, conțin, de asemenea, compuși ai sulfului care contribuie la aroma lor înțepătoare caracteristică.
Pui
Ca și alte alimente de pe această listă, puiul conține mult sulf, în principal datorită aminoacizilor metionină și cisteină.
Atunci când mâncăm pui, sistemul digestiv descompune proteinele în aminoacizi, care sunt absorbiți în fluxul sangvin.
Pe măsură ce acești aminoacizi sunt metabolizați în organism, compușii de sulf sunt produșii secundari.
Puiul prăjit este bogat în grăsimi din cauza cantității de ulei folosit la prepararea sa. Alimentele bogate în grăsimi se digeră lent, ducând la fermentație în intestin.
Anumite bucăți de carne de pasăre, cum ar fi coapsele de pui, conțin mai multe grăsimi decât alte bucăți, ceea ce ar putea contribui, de asemenea, la apariția gazelor.
Dr. Patricia Raymond, un gastroenterolog din Virginia, a declarat: „Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză poate provoca, de asemenea, gaze excesive și diaree”.
Mulți îndulcitori nu sunt complet digerați de organism și pot trece prin intestinul subțire în intestinul gros, unde începe procesul de fermentare.
Rezultatul sunt gaze precum hidrogenul, metanul și hidrogenul sulfurat.
Carbonatarea și îndulcitorii din sucurile populare, cum ar fi Diet Coke, pot duce, de asemenea, la balonare și modificări ale microbiomului intestinal.
Persoanele cu sindromul intestinului iritabil ar trebui să fie deosebit de prudente în ceea ce privește cantitatea de sucuri și alte dulciuri pe care le consumă.
Ce este flatulența?
Experții medicali definesc flatulența ca gaz, generat fie în stomac sau intestine, fie inhalat din aer, care este expulzat prin anus.
Volumul și frecvența flatulenței pot varia foarte mult de la o persoană la alta.
Potrivit NHS, o persoană obișnuită să se pârțâie undeva între 5-15 ori pe zi.
Pentru a minimiza vânturile, aceștia recomandă să mâncați și să beți încet, să faceți exerciții fizice pentru a îmbunătăți digestia și să consumați o dietă echilibrată.
Flatulența excesiv de înțepătoare poate rezulta din consumul de alimente greu de mâncat și poate fi uneori un semn al unei probleme de sănătate.
Sursa: adevarul.ro