Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube, în care aceasta a cântat fără hijab, alături de o formație cu membri masculini. Alți colegi de trupă au fost, de asemenea, reținuți.
Parastoo Ahmadi a fost arestată pentru că nu purta hijab FOTO X
Milad Panahipour, un avocat iranian, a anunțat că Parastoo Ahmady, în vârstă de 27 de ani, a fost arestată sâmbătă în orașul Sari, capitala provinciei Mazandaran din nordul țării, potrivit AP News.
Joi, autoritățile judiciare au deschis un dosar legat de concertul susținut de Ahmady, în care aceasta a cântat purtând o rochie lungă, neagră, fără mâneci și fără guler și fără hijab pe cap. Ea a fost acompaniată de patru muzicieni bărbați.
Ahmady a postat concertul pe YouTube cu o zi înainte, declarând: „Sunt Parastoo, o fată care vrea să cânte pentru oamenii pe care îi iubesc. Este un drept pe care nu l-am putut ignora; cânt pentru țara pe care o iubesc cu pasiune.” Concertul online a fost vizionat de peste 1,4 milioane de ori.
Panahipour a declarat pentru Associated Press: „Din păcate, nu cunoaștem acuzațiile împotriva doamnei Ahmady, cine a arestat-o sau locul unde este reținută, dar vom urmări situația prin autoritățile legale.”
El a adăugat că doi muzicieni din formația lui Ahmady — Soheil Faghih Nasiri și Ehsan Beiraghdar — au fost, de asemenea, arestați sâmbătă, în Teheran.
După Revoluția Islamică din Iran, din 1979, femeilor le-a fost inițial interzis să cânte, ulterior fiind permise doar în cor sau în fața unui public format exclusiv din femei. Conform legilor iraniene și islamice, femeile nu au voie să apară fără hijab în fața bărbaților care nu le sunt rude.
Hijabul, împreună cu tradiționalul chador negru, reprezintă un simbol politic în Iran, devenind obligatoriu după Revoluția Islamică. Pentru femeile musulmane evlavioase, hijabul simbolizează modestia și respectul față de Dumnezeu și față de bărbați din afara familiei.
În 2022, moartea tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, după arestarea sa de către poliția morală pentru presupusa neconformare cu codul vestimentar islamic, a declanșat proteste masive în Iran. Deși autoritățile au fost mai reticente în aplicarea strictă a regulilor vestimentare pentru a evita demonstrații mai ample, tonul acestora s-a înăsprit recent.
Sursa: adevarul.ro