Motivul real pentru care ne amorțesc mâinile și picioarele. Afecțiunile grave care se ascund în spatele acestei situații VIDEO
Cauzele pentru care ne amorțesc mâinile și picioarele pot să fie dintre cele mai diverse.
Amorțeala mâinilor FOTO: Arhivă
Anxietatea, infecțiile în organism, deficitul de de vitamine, toxinele acumulate din medicamente sau consumul de alcool pe termen îndelungat. Toate acestea pot reprezenta cauze care duc la senzația de amorțeală a membrelor, conform Pacientul 2.0.
Amorțeala mâinilor și a picioarelor poate ascunde și afecțiuni mai grave precum ar fi neuropatia diabetică, artrita reumatoidă, insuficiență renală, boala arterială periferică, scleroza multiplă sau AVC. Însă, amorțeala mâinilor și a picioarelor nu este singurul semn al acestor afecțiuni, ci doar unul dintre ele. Însă, fiecare afecțiune mai are și alte simptome, pe lângă acesta.
Deficit de vitamine
Vitaminele B1, B6, B9, B12 și E sunt importante pentru sănătatea nervilor. Dacă ele îți lipsesc din organism că, na, nu i le dai tu, sau dacă suferi de vreo afecțiune care nu lasă organismul să le absoarbă, atunci asta poate fi cauza amorțelilor tale. Vegetarienii și veganii, de exemplu, ar avea nevoie să suplimenteze vitamina B12 (care în stare naturală se găsește în produse de origine animală), pentru că lipsa ei din dietă poate provoca leziuni neurologice, iar amorțelile sunt semnul lor.
Consum de alcool pe termen lung
Abuzul de alcool ani la rând duce la dezvoltarea neuropatiei periferice, amorțelile și furnicăturile fiind simptomul acesteia. Este o stare care progresează treptat.
Expunerea la toxine
Deci cauza de amorțelii poate fi și ingerarea sau expunerea la substanțe chimice neurotoxice care se gasesc în solvenți, cleiuri, antigel sau în metale grele precum mercur, plumb, taliu sau arseniu.
Tratamente cu unele medicamente
Anumite medicamente au ca efect secundar furnicăturile în mâini sau picioare, și aici e vorba în primul rând de medicamentele folosite în chimioterapie, în terapia antiretrovirală din infecția cu virusul HIV dar și în medicamentele din tratamentul afecțiunilor cardiace , a hipertensiunii, diabetului, infecțiilor sau convulsiilor.
Anxietate
Persoanele care suferă de anxietate pot hiperventila (au o respirație foarte rapidă), se produce un dezechilibru între nivelurile de dioxid de carbon și oxigen, iar acest lucru poate provoca furnicături în picioare.
Infecții
Anumite infecții provoacă inflamarea nervilor, iar inflamația duce la furnicături în mâini sau picioare. Vorbim de infecții precum cea cu virusul HIV, cu virusul hepatitic B și C, vorbim de zona Zoster și boala Lyme.
Neuropatie diabetică
Glicemia crescută din sânge (problema persoanelor cu diabet) afectează nervii. Și-apoi îi lezează serios, aceasta stând la baza declanșării neuropatiei diabetice.
Artrita reumatoidă
Este o afecțiune autoimună care provoacă inflamație și durere la nivelul articulațiilor, adesea de la nivelul mâinii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv picioarele. Inflamația, pentru că pune presiune asupra nervilor, duce și la amorțeli. Insuficiența renală Când rinichii nu funcționează corect, lichidele și deșeurile se acumulează în corp, ceea ce duce la deteriorarea nervilor. Ăsta e mecanismul care explică amorțelile.
Boala arterială periferică
Afectează sistemul circulator, determinând îngustarea vaselor de sânge, iar asta duce la o circulație deficitară, care poate provoca furnicături în picioare sau mâini. Scleroza multiplă E o boală care afectează creierul și măduva spinării, iar amorțeala sau furnicăturile la nivelul picioarelor sunt simptome precoce.
Accident vascular cerebral
La fel și în acest caz, furnicăturile în picioare sau mâini pot fi un semn, dar „pachetul” de simptome care apar brusc mai include amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței (în special pe o parte), confuzie, probleme de vorbire, de înțelegere și deplasare, vedere încețoșată, ameţeală, pierderea echilibrului și a coordonării.
Sursa: adevarul.ro