Motivul pentru catre medicamentele ieftine lipsesc din farmacii. Statul oferă 500 de milioane de euro pentru fabricile românești

Motivul pentru catre medicamentele ieftine lipsesc din farmacii. Statul oferă 500 de milioane de euro pentru fabricile românești

Din ce în ce mai multe medicamente ieftine dispar treptat din farmacii, afectând în mod special persoanele cu afecțiuni precum boli de inimă , cancer sau boli autoimune, potrivit TVRInfo.

Fără medicamente ieftine în farmaciile din România - Foto Arhivă

Fără medicamente ieftine în farmaciile din România - Foto Arhivă

Potrivit producătorilor, costurile de fabricare sunt prea mari și nu pot fi recuperate pe piața din România, unde există taxe suplimentare precum clawback-ul și politica de prețuri competitive impusă de stat. În acest an, autoritățile ar urma să propună o nouă modalitate de calcul a tarifelor pentru a aborda această problemă.

Chiar dacă sunt esențiale pentru pacienți, pentru că sunt nerentabile medicamentele ieftine lipsesc din farmacii.

Medicii de familie scriu pe rețetă denumirea comună a medicamentului, adică substanța activă, iar pacienții aleg între variantă generică și cea de marcă în funcție de buget. Dar uneori, pacienții revin la medic pentru că nu găsesc medicamentul disponibil.

Nu știi sigur dacă e o situație reală, dacă e punctuală, doar pe un lanț de farmacii, sau pe un oraș sau în cât timp se va regla. Sunt o grămadă de afecțiuni în care dacă pacientul nu își ia tratamentul o zi, poate să fie extrem de important pentru pacient.”, a transmis Daciana Toma, vicepreşedintele Societății Medicilor de Familie.

În timp ce 80% din tratamente sunt reprezentate de medicamentele generice, doar 20% sunt tratamente inovative . Totuși, în ceea ce privește cheltuielile, proporția se inversează, deoarece 80% din bugetul alocat pentru medicamente este direcționat către moleculele noi și inovative. Acest lucru duce la o situație în care resursele financiare pentru medicamentele utilizate în mod obișnuit de majoritatea pacienților sunt limitate. Politicile de preț impuse de autorități accentuează această problemă.

Aceste medicamente care au un preț mai mic, accesibil pacienților sunt foarte amentințate de politica prețului cel mai mic și taxa clawback.”, a explicat Simona Cocoș, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.

Autoritățile încearcă să încurajeze producția de medicamente din România, aprobând un ajutor de stat cu o valoare de peste 500 de milioane de euro pentru fabricile din țara noastră.

Sunt proiecte cu un un impact bugetar consistent, de la 10 milioane la 100 de milioane de euro.”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanţelor.

Fondurile ar putea fi folosite pentru realizarea unor noi linii de producție sau laboratoare de testare.

Creând această producție la tine în țară, cu singuranță este ajutor, pentru că poți să ai acces la medicamente mai repede, cum a fost în perioada pandemiei, să creezi stocuri care să ajute populația în caz de nevoie.”, adaugă Radu Gănescu, președinte COPAC.

În prezent, în România, există aproximativ 2.200 de medicamente generice, în timp ce în urmă cu 5 ani numărul acestora era aproape dublu, ajungând la până la 4.000.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii